Hlavní obsah

Dánský cyklista Cort vyhrál desátou etapu Gira, v čele závodu zůstal Thomas

Dánský cyklista Magnus Cort vyhrál ve spurtu tří uprchlíků deštivou 10. etapu Gira d'Italia a zkompletoval sbírku triumfů na Grand Tours. Vedení v průběžném pořadí uhájil Brit Geraint Thomas, který růžový dres získal po nedělním odstoupení belgického lídra Remca Evenepoela, jenž měl pozitivní test na koronavirus.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Magnus Cort vyhrál ve spurtu tří uprchlíků deštivou 10. etapu Gira d'ItaliaVideo: sntv

 
Článek

Cort se prosadil v závěru 196 km dlouhé etapy a premiérový etapový vavřín na Giru přidal ke dvěma prvenstvím na Tour de France a šesti triumfům na Vueltě. Stal se 105. cyklistou v historii, který na všech třech prestižních závodech alespoň jednou vyhrál. Minulý týden se stejný kousek podařil jeho krajanovi Madsi Pedersenovi.

Devětadvacetiletý jezdec stáje EF Education-EasyPost do cíle dospurtoval s přehledem před Kanaďanem Derekem Geem a domácím Alessandrem De Marchim, s nimiž strávil v úniku v chladném a nevlídném počasí většinu dne. Před první částí pronásledovatelů měla skupinka náskok 51 sekund. Gee si zopakoval druhé místo z osmé etapy a na velký úspěch dál čeká.

"Mám nesmírnou radost. Byl to hrozně náročný den. Jedna z nejhorších etap, jaké jsem na kole zažil," řekl Nielsen v rozhovoru v cílovém prostoru. "Nejdřív jsem se musel do čela znovu dotáhnout. Pak mi kvůli dešti přestala fungovat vysílačka, takže jsem nevěděl, jak daleko za námi je peloton. Ale pořád jsme útočili a stálo to za to. Je těžké uvěřit, že se to opravdu stalo," popsal náročný den.

V deštivém počasí se řada cyklistů nevyhnula pádům. Thomas se soustředil na bránění růžového dresu a vedení v průběžném pořadí s přehledem udržel. Před druhým Primožem Rogličem ze Slovinska má dál dvousekundový náskok. Třetí Brit Tao Geoghegan Hart ztrácí pět sekund.

"Bylo hezké vést Giro, i když samozřejmě podmínky nebyly ideální. Na vršcích stoupání byla dost velká zima a sjezdy byly šílené. Jsem rád, že jsem tuhle etapu zvládl v pořádku. V tomhle závodě se může stát cokoliv, zvlášť v takovém počasí," uvedl Thomas.

Cyklistický závod Giro d'Italia - 10. etapa (Scandiano - Viareggio, 196 km):
1. Cort (Dán./EF Education-EasyPost) 4:51:15
2. Gee (Kan./Israel-Premier Tech) stejný čas
3. De Marchi (It./Jayco-AlUla) -2
4. Pedersen (Dán./Trek-Segafredo)
5. Ackermann (Něm./SAE Team Emirates)
6. Oldani (It./Alpecin-Deceuninck) všichni -51
...113. ČERNÝ
116. HIRT (oba ČR/Soudal-Quick Step) oba -11:19
127. K. VACEK (ČR/Corratec-Selle Italia) -23:02.
Průběžné pořadí:
1. Thomas (Brit./Ineos-Grenadiers) 39:26:33
2. Roglič (Slovin./Jumbo-Visma) -2
3. Geoghegan Hart (Brit./Ineos-Grenadiers) -5
4. Almeida (Portug./SAE Team Emirates) -22
5. Leknessund (Nor./DSM) -35
6. Caruso (It./Bahrajn-Victorious) -1:28
...51. HIRT -40:18
105. K. VACEK -1:28:31
125. Černý -1:50:53

Reklama

Související témata: