Hlavní obsah

Dechberoucí výkon! Český cyklista je po 25 dnech v cíli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kde leží hranice lidské výkonnosti? Český cyklista Daniel Polman vyhrál s velkým náskokem nejdelší závod z nejsevernějšího bodu Evropy k tomu nejjižnějšímu. 42letý ultramaratonec štreku dlouhou 7400 kilometrů zvládl za 24 dní, 21 hodin a 50 minut, přičemž zdolal vysoké alpské i pyrenejské průsmyky. Jen pro srovnání: Tour de France trvá 21 dní a závodníci odjedou sotva polovinu toho co Polman.

Foto: archiv D. Polmana

Konec utrpení. Daniel Polman v cíli závodu NorthCape-Tarifa na Gibraltaru.

Článek

Aby bylo jasné, jak suverénní výkon Čech napříč Evropou podal, tak zatímco on už teď plánuje cestu domů, jeho nejbližší konkurent, Fin Ainasoja, má do cíle ještě 400 kilometrů.

„Závěr tohohle závodu je fakt šílený a je to mnohem těžší, než jsem čekal. Cílem asi bylo nás na konci úplně zdecimovat. Je to strašný nářez, který jsem nečekal," vyprávěl Polman před závěrečnou „stovkou".

Těsně před čtvrteční půlnocí však ve španělské Tarifě nadšeně zvolal: „Je to tam. A teď už si jdu koupit normální boty, do kterých se moje nohy náramně těší."

Foto: archiv D. Polmana

Na vrcholu Pico Veleta v nadmořské výšce 3396 metrů. Z pohoří Sierra Nevada zbývalo Danielu Polmanovi do cíle 282 km.

Polman po startu na Nordkappu vedl od prvních dnů, protože úvodních 870 kilometrů dokázal ujet bez spánku. Jen pět a půl dne po cestě odpočíval, jinak šlapal a šlapal. A to se ještě musel vyrovnat s následky tvrdého pádu, který ho potkal ve Španělsku o minulém víkendu. Musel do nemocnice, kde mu krvavé odřeniny ošetřili.

„Problém je ale bok, který nejde zašít, takže jsem dostal speciální náplasti a také antibiotika pro případ, že by se rána zanítila," popisoval Polman. „Je to boj – kolo stejně jako já je dobitý. Obrovská fanouškovská podpora mě ale nabíjí a věřím, že i díky ní dorazím do cíle," psal po dramatickém momentu.

Energie měl ale stále dost. A ve čtvrtek večer v Tarifě naposledy šlápl do pedálů a projel jako první z účastníků jednoho z největších extrémů cílem.

Na trase je ještě další Čech, Jakub Gsela, který je momentálně osmý a do cíle mu schází přes tisíc kilometrů.

Foto: archiv D. Polmana

Daniel Polman ovládl závod NorthCape-Tarifa zcela suverénně.

Reklama