Hlavní obsah

Devátou etapu Vuelty vyhrál Meintjes, Evenepoel ujel soupeřům a zvýšil vedení

Aktualizováno

Devátou etapu Vuelty s cílem na kopci vyhrál jihoafrický cyklista Louis Meintjes. Belgičan Remco Evenepoel skončil čtvrtý, ujel svým největším soupeřům a zvýšil vedení v průběžném pořadí.

Foto: Profimedia.cz

Jihoafrický jezdec Louis Meintjes během Tour de France.

Článek

Dvaadvacetiletý Evenepoel se v závěrečném stoupání na Les Praeres strojovým tempem zbavil svých hlavních rivalů v dosavadním průběhu závodu Enrica Mase a Primože Rogliče. Na dnes osmého Španěla Mase najel belgický lídr 44 sekund a dalších osm sekund na vítěze minulých tří ročníku Vuelty Rogliče, který uzavřel první desítku.

Před volným dnem, po němž bude následovat časovka, vede Evenepoel před Masem o 1:12 minuty a před Slovincem Rogličem o 1:53 minuty. "Vůbec jsem nečekal, že půjdu do časovky s takovým náskokem. Jsem z toho v příjemném šoku. Nemám slov, jimiž bych ocenil kluky z týmu, kteří tady pro mě pracují. Tohle je fakt nejlepší tým na světě," ocenil Evenepoel své kolegy ze stáje Quick-Step Alpha Vinyl.

Třicetiletý Meintjes si dojel ze skupiny uprchlíků pro první vítězství na Grand Tour. V cíli měl po 175,5 km náskok 1:01 minuty před Italem Samuelem Battistellou a 1:14 před jeho krajanem Edoardem Zambaninim. Evenepoel dorazil do cíle 1:34 po vítězi.

"Je to něco mimořádného, myslím, že potřebuju čas, abych to vstřebal. Vždyť jsem ještě nikdy kromě klasifikace týmů nebyl na stupních vítězů v závodech World Tour," radoval se Meintjes. "V posledních pár etapách s cíli na kopci jsem nebyl dost rychlý, abych se udržel kluků bojujících o celkové prvenství. Takže pokud to nešlo takhle, tak bylo nejlepší zkusit únik. A dnes to vyšlo dokonale," řekl člen týmu Intermarché-Wanty-Gobert, jenž přišel v úvodu prvního týdne kvůli nákaze koronavirem o Jana Hirta.

Český debutant Vojtěch Řepa po sobotě opět posunul svůj nejlepší výsledek na Vueltě a obsadil 39. místo s odstupem 6:32 minuty. V průběžném pořadí se dostal do první stovky na 91. pozici.

Po volném pondělí se v úterý pojede 30,9 km dlouhá rovinatá časovka z Elche do Alicante.

Trojnásobný vítěz Vuelty Roglič přišel o pomocníka do hor Kusse 

Trojnásobný vítěz cyklistické Vuelty Primož Roglič se bude muset ve zbytku třítýdenního závodu obejít bez svého pomocníka Seppa Kusse. Americký jezdec, který měl lídra týmu Jumbo-Visma podpořit zejména v horských etapách, dnes odstoupil kvůli horečce. Další dva cyklisté byli staženi kvůli pozitivnímu testu na koronavirus.

Jedná se o Nizozemce Wouta Poelse, který má podle svého týmu Bahrajn Victorious mírné příznaky covidu-19, a Belgičana Pietera Serryho, týmového kolegy aktuálního lídra Remca Evenepoela ze stáje Quick-Step. Nikdo z těchto odstoupivších jezdců nebyl v popředí celkového pořadí. Nejlépe umístěnému Kussovi patřila 26. příčka s bezmála sedmiminutovou ztrátou.

Kvůli koronaviru už z Vuelty odstoupilo několik cyklistů včetně Čecha Jana Hirta.

Van Aert si v Bretani dospurtoval pro deváté vítězství v sezoně

Cyklistický závod Bretagne Classic vyhrál Belgičan Wout van Aert a oslavil deváté prvenství v sezoně. Vítěz tří etap a bodovací soutěže na letošní Tour de France ve spurtu vedoucí dvacetičlenné skupiny porazil Francouze Axela Laurance a Dána Alexandera Kampa.

"Když jsem na startu, jsme pod tlakem. Přijali jsme tu odpovědnost a na konci jsem měl naštěstí dobré nohy. Ve finiši jsem se rozhodl začít trochu dál ve větší rychlosti a vyšlo to," řekl Van Aert v cíli závodu elitní série WorldTour na téměř 255 km se startem a cílem v Plouay.

Na 42. místě dojel devatenáctiletý Pavel Bittner se ztrátou 1:25 minuty. Zdeněk Štybar obsadil 119. příčku s mankem téměř šest a půl minuty. Josef Černý závod nedokončil.

Cyklistický závod Vuelta - 9. etapa (Villaviciosa - Nava, 175,5 km):
1. Meintjes (JAR/Intermarché-Wanty-Gobert) 4:32:36,
2. Battistella (It./Astana) -1:01,
3. Zambanini (It./Bahrajn Victorious) -1:14,
4. Evenepoel (Belg./Quick-Step-Alpha Vinyl) -1:34,
5. Conca (It./Lotto Soudal) -1:58,
6. Ayuso (Šp./SAE Emirates),
7. Guglielmi (Fr./Arkéa-Samsic) oba -2:08,
8. Mas (Šp./Movistar) -2:18,
9. Rodríguez (Šp./Ineos Grenadiers) -2:20,
10. Roglič (Slovin./Jumbo-Visma) -2:26,
...
39. Řepa (ČR/Kern Pharma) -6:36.
Průběžné pořadí:
1. Evenepoel 34:02:32,
2. Mas -1:12,
3. Roglič -1:53,
4. Rodríguez -2:33,
5. Ayuso -2:36,
6. S. Yates (Brit./BikeExchange-Jayco) -3:08,
7. Almeida (Portug./SAE Team Emirates) -4:32,
8. López (Šp./Astana) -5:03,
9. Hindley (Austr./Bora-hansgrohe) -5:36,
10. Sivakov (Fr./Ineos Grenadiers) -5:39,
...
91. Řepa 1:09:53.
Cyklistický závod Bretagne Classic (WorldTour) - 254,8 km:
1. Van Aert (Belg./Jumbo-Visma) 6:04:22,
2. Laurance (Fr./B&B Hotel-KTM),
3. Kamp (Nor./Trek-Segafredo),
4. De Lie (Belg./Loto Soudal),
5. Fiorelli (It./Bardiani-CSF-Faizané),
6. Girmay (Erit./Intermarché-Wanty-Gobert) všichni stejný čas,
...
42. Bittner (ČR/DSM) -1:25,
119. Štybar (ČR/Quick-Step Alpha Vinyl) -6:29, Černý (ČR/Quick-Step Alpha Vinyl) nedokončil.
Cyklistický závod jezdců do 23 let Tour de l'Avenir - konečné pořadí po 9 etapách:
1. Uijtdebroeks (Belg.) 26:50:12
2. Staune-Mittet (Nor.) -1:23
3. Hessmann (Něm.) -2:00
...
10. M. Vacek (ČR) -9:28.

Reklama