Hlavní obsah

Paráda! Česko získalo na domácím MS cyklokrosařů dvě medaile, legenda pověsila kolo na hřebík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Český cyklokros slaví na domácím mistrovství světa v Táboře dvě medaile. Kristýna Zemanová v kategorii do 23 let získala stříbro, teprve 16letý Kryštof Bažant mezi juniory vybojoval nečekaný bronz. V závodě mužů obsadil sedmou příčku Michael Boroš. S kariérou se na trati, kde v roce 2010 vybojoval první ze tří titulů světového šampiona, rozloučil legendární Zdeněk Štybar.

Foto: Jaroslav Svoboda, ČTK

Zdeněk Štybar projíždí cílem při svém posledním závodu kariéry.

Článek

Bažant se od začátku držel vepředu a dlouho se zdálo, že bude bojovat o bronz s Nizozemcem Solenem. „Jeden z nejtěžších závodů v sezoně. To bláto vůbec nejede, je to hrozně pomalé a bolí z toho nohy,“ popisoval taletovaný závodník.

Už to vypadalo, že na něj zbyde čtvrtá pozice, nahrála mu však smůla Francouze Aubina Sparfela, který v závěru po defektu jel více než polovinu okruhu na prázdném zadním kole. „Hnalo mě to dopředu. Snažil jsem se mu co nejrychleji dostat na záda a ujet mu, než stihne vyměnit kolo,“ líčil Bažant.

Foto: Jaroslav Svoboda, ČTK

Český cyklokrosař Kryštof Bažant na trati.

Do cíle dojel půl minuty za vítězem, na druhého Solena ztratil 22 sekund. „Začal jsem věřit až tak sto metrů před cílem. Nikdy to není jisté. Až pak jsem si to začal užívat,“ usmál se a ocenil atmosféru na domácím šampionátu. „Fanoušci byli úžasní. Parádní atmosféra. Na tenhle závod nikdy nezapomenu,“ rozplýval se.

Bažant se postaral o první českou medaili v kategorii juniorů od roku 2018, kdy byl Tomáš Kopecký druhý ve Valkenburgu. „Je to něco úžasného mít na krku tuhle medaili. Nechal jsem tam úplně všechno,“ líčil šťastný cyklista v cíli. Primárně se přitom věnuje horským kolům. „Teď se znovu začnu připravovat na biky. Pak uvidím, kam mě vítr v budoucnu zavane,“ podotkl.

Foto: Václav Pancer, ČTK

Kristýna Zemanová v akci

V následujícím závodě se představila největší česká naděje Kristýna Zemanová, která v kategorii do 23 let obhajovala loňský bronz z Hoogerheide. Po celá čtyři kola se přetahovala o druhou pozici s Nizozemkou Bentveldovou, nakonec soupeřce v polovině závěrečného okruhu cukla a dojela si pro skvělé stříbro.

„Je to úplně šílený, neskutečný, strašně krásný. Jsem ohromně šťastná. Splnil se mi další sen, dneska se mi bude krásně usínat,“ radovala se 20letá Zemanová, která dojela o 44 vteřin za suverénní Britkou Zoe Bäckstedtovou.

V hlavním závodě mužů se pak rozloučil s kariérou jeden z nejlepších českých cyklistů historie Zdeněk Štybar. Trojnásobný mistr světa se pohyboval ve třetí desítce, v posledním kole ho potkal defekt a dojel na 31. pozici. „Aspoň jsem si mohl užít tuhle neuvěřitelnou atmosféru. Nedá se popsat, co jsem prožíval. Poslední kolo mi zůstane v paměti nejvíc,“ popisoval 38letý závodník.

Hlavní domácí nadějí byl sedminásobný mistr republiky Michael Boroš, jenž se blýskl výborným sedmým místem, kterým vyrovnal své maximum z roku 2017. „Jsem spokojený. Užíval jsem si to na maximum, vyhnuly se mi technické problémy. Ale takhle náročný závod v Táboře jsem nezažil, šíleně těžké podmínky,“ přiznal 31letý Boroš.

Největší favorit Mathieu van der Poel jednoznačně zvítězil a světový šampionát ovládl pošesté. „Byl to pro mě velký cíl. Jsem moc rád, že jsem ho splnil,“ řekl Nizozemec a promluvil i o devět let starším Štybarovi. „Znám ho docela dobře, trénovali jsme spolu hodně. Zvlášť během covidu, každý den jsme spolu byli na projíždče. Měl neuvěřitelnou kariéru. Vím, že na kole bude pořád a brzy se zase uvidíme. Vždy s ním rád vyjedu,“ doplnil.

Mistrovství světa v cyklokrosu v Táboře:
Muži elite:
1. Van der Poel 58:14
2. Nieuwenhuis (oba Niz.) -37
3. M. Vanthourenhout (Belg.) -1:06
4. Ronhaar (Niz.) -1:36
5. Iserbyt -2:08
6. Adams (oba Belg.) -2:21
7. BOROŠ -2:29
...
27. A. ŤOUPALÍK -6:26
31. ŠTYBAR -7:02
34. ŘÍMAN -7:56
43. VANÍČEK (všichni ČR) -8:18
Ženy do 23 let:
1. Bäckstedtová (Brit.) 48:24
2. ZEMANOVÁ (ČR) -44
3. Bentveldová (Niz.) -55
...12. SPĚŠNÁ -3:24
16. HLADÍKOVÁ -5:11
24. JEŘÁBKOVÁ (všechny ČR) -9:25
Junioři
1. Viezzi (It.) 42:01
2. Solen (Niz.) -9
3. BAŽANT -31
...
34. JANOUT -5:36
41. LIENERT -6:08
42. HAVEL -6:16
55. HÁJEK -7:28
65. KRAUS (všichni ČR) -10:47

Reklama

Související témata: