Hlavní obsah

Dominoval pod Vítězným obloukem! A teď jej čeká velká premiéra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pyšní se třemi triumfy z Tour de France. Etapové triumfy slavil při italském Giru i na španělské Vueltě. Jel celkem čtyřiadvacet Grand Tour. Přesto v třiapadesáti zažije legenda československé cyklistiky velký debut. Jan Svorada v pátek absolvuje poprvé v životě závod ve virtuálním prostředí.

Foto: Archiv SportInvest

Ján Svorada při startu L'Etape Czech Republic by Tour de France 2021.

Článek

„Zatímco s trenažery pochopitelně z dob závodní kariéry zkušenosti mám, žádné platformy nabízející virtuální prostředí tehdy neexistovaly, tudíž půjde o moji premiéru," říká Svorada s vyhlídkou pátečního (14. ledna) závodu k L'Etape Czech Republic Virtual Race by Rouvy v nákupní galerii Harfa, kdy na kole upnutém do trenažeru absolvuje jeden ze segmentů trasy L'Etape Czech Republic by Tour de France 2022.

Návštěvníci a cyklističtí nadšenci si sami mohou vše vyzkoušet na vlastní kůži během celého dne, v 17:30 pak dojde na souboj bývalých cyklistů Svorady, Benčíka, Ježka a vítěze L'Etape Czech Republic by Tour de France 2021 Daniela Turka.

„Spíše účast beru jako možnost vyzkoušet si vše na vlastní kůži. Moje kondice asi v tuto chvíli není na úrovni, abych si mohl dovolit závodit v nějakém dramatickém tempu. To by mě velmi pravděpodobně odrovnalo na pár dnů. Proto vše vezmu jako zkušenost," říká s úsměvem Svorada.

Foto: Archiv SportInvest

Jan Svorada při startu L'Etape Czech Republic by Tour de France 2021.

Během kariéry na trenažeru prožil stovky hodin. „Nic jiného, než jej využívat v našich klimatických podmínkách během zimních měsíců nezbývalo. Tehdy nic jako virtuální prostředí, kde si člověk mohl vybrat kopec ze závodů, neexistovalo. Bylo možné přidávat zátěž a simulovat stoupání, takže jsem většinou sledoval filmy a sám si na stopkách hlídal intervaly," vzpomíná Svorada na dobu před dvaceti lety.

„Většinou jsem na kole u televize trávil tři čtyři hodiny. Člověk se potí více než v klasickém prostředí, přestože si zapne ventilátor nebo má otevřené okno. Měnil jsem si triko, kolikrát i kraťasy, protože byly totálně mokré," vybavuje si Svorada i odvrácenou tvář cesty k úspěchu, jejímž vrcholem bylo mimo jiné vítězství v poslední etapě Tour de France pod Vítězným obloukem.

Nijak neskrývá, že se hodinám v sedle v mrazivých podmínkách snažil vyhnout. „Já byl zastáncem všeobecné přípravy. Takže do Vánoc jsem preferoval všechno, jen ne kolo. Chodil jsem do posilovny, běhal jsem, hrál sqush a hokej. Kolikrát jsem si naordinoval i dvoufázový trénink. Když byly podmínky příznivé, sedl jsem na kolo a jel třeba jen hodinu nebo hodinu a půl, abych se udržel v sedle," vypravuje Svorada.

A když už na kolo sedl, volil horské. „Pokud je lehce pod nulou a povrch je umrzlý, jede se pěkně. Navíc v lese tolik nefouká jako na silnici, kde je terén spíše otevřený. V lesích je také častější změna rytmu, tudíž se člověk zahřeje Ale pokud bylo pár stupňů na nulou a cesty mokré, člověk byl hned mokrý a oblečení nehřálo. Pak bylo lepší jít na trenažer."

Foto: Matěj Třešňák

Závod L'Etape Czech Republic by Tour de France absolvovalo přes 1750 jezdců

Zatímco v současné době řada elitních borců jako Wout van Aert, Thomas Pidcock, Mathieu van der Poel či český profesionál Zdeněk Štybar zařazují v zimním období závody v cyklokrosu, Svorada se spojení dvou tolik odlišných disciplín vyhýbal.

„Byl jsem zastáncem pomyslného vyskočení ze závodního kolotoče, aby si člověk psychicky odpočinul a nemusel se pořád jen soustředit na výsledky. Cyklokros by obnášel potřebu koncentrovat se na další ostré starty. A těch bylo od února do října dost na silnici. Takže tři měsíce, kdy člověk vypnul a nezávodil, jen poklidně trénoval, byly super pro hlavu. Ale netvrdím, že jde o správnou cestu. Každému sedí něco jiného," přemítá Svorada.

Nyní, v třiapadesáti letech, je stále ve skvělé kondici. Žádné faldy či tukové polštáře na jeho těle nejsou. „Udržuji se. Když bylo příznivé počasí, vyrazil jsem na běžky. Pokud sníh není, chodím běhat nebo si doma zacvičím. Kolo má však během zimy smůlu. V říjnu jsem jej zazimoval a za normálních okolností by spatřilo denní světlo až na jaře. Ale když jsem věděl, že pojedu L'Etape Czech Republic Virtual Race by Rouvy, využil jsem teplého počasí v úvodu roku a na kolo vyrazil, abych si alespoň oseděl zadek," přiznává Svorada.

Jiří Ježek bude jedním z účastníků virtuálního závodu L´Etape.

Jako ambasador L'Etape Czech Republic by Tour de France je zvědavý na segment, který v pátek ve virtuálním prostředí absolvuje. První ročník největší amatérské akce silniční cyklistiky v Česku neabsolvoval, jen odmával start na Strahově a následně dekoroval nejlepší. Druhý ročník, který se pojede už 11. června, si však nehodlá nechat ujít.

„Upřímně, v srpnu loňského roku mě odradila i nepříznivá předpověď počasí. Když se pak nenaplnila, takže mě mrzelo, že jsem nejel. Tudíž pokud to jenom trošku půjde, tak druhý ročník L'Etape Czech Republic by Tour de France určitě pojedu," plánuje si Svorada a páteční start při závodě ve virtuálním prostředí bere jako první částečnou obhlídku trasy.

Reklama