Hlavní obsah

Dopingové peklo a očistec české legendy. Pozitivní test zavinil lék pro umírajícího psa

Bikerka Kateřina Nash uvízla v antidopingové síti, její případ má ale šťastné vyústění. Pětačtyřicetiletá legenda světové cyklistiky měla loni na podzim pozitivní test na látku capromorelin, která se ale do jejího těla dostala prokazatelně z léku pro umírajícího psa, o kterého se Nash starala.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Cyklokrosařka Kateřina Nash na trati - ilustrační foto.

Článek

Česká závodnice měla pozitivní výsledek po mimosoutěžním odběru moči 24. října a byla vůbec prvním sportovcem, u něhož byla látka capromorelin nalezena. Capromorelin sice není uveden na seznamu zakázaných látek, ale Světová antidopingová agentura jej považuje za nespecifikovanou látku ve skupině peptidových hormonů, růstových faktorů, příbuzných látek a mimetik.

Pozitivní test souvisí s úmrtím psa. „Krátce poté, co mi loni na podzim zemřela Rubi, mi bylo oznámeno, že v mém vzorku byla nalezena zakázaná látka capromorelin. Po rychlém pátrání jsem si uvědomila, že v přípravku Entyce na povzbuzení chuti k jídlu, který jsem Rubi podávala ve snaze udržet její váhu během posledních týdnů jejího života, byl jako složka obsažen capromorelinový olej," vysvětluje Nash na webu Welovecycling.cz.

Vzhledem k obtížnosti perorálního podávání léků pro domácí zvířata přicházela Nash často do kontaktu s tekutým lékem prostřednictvím rukou. Na lahvičce s lékem nebylo uvedeno varování pro uživatele o riziku kontaminace při kontaktu s kůží. Americká antidopoingová agentura USADA provedla test v laboratoři s použitím stejného léku a výsledky prokázaly, že přímý kontakt s lékem způsobí pozitivní test.

„Perorální podání Rubi bylo obtížné a do mého organismu se capromorelin dostal pouhým kontaktem s kůží. USADA provedla šetření, které potvrdilo, že všichni, kdo s lékem manipulovali podobně jako já, byli také pozitivně testováni na capromorelin. Jakékoli nalezené množství, i nepatrné, jako v mém vzorku, vyvolá pozitivní test. Na základě poskytnutých důkazů určili, že jsem neměla žádnou přiměřenou vinu ani varování před možným přenosem kůží," doplnila Nash.

Během měsíců do zdárného vyřešení případu si ale prošla peklem. „Vzhledem k tomu, že v sázce je celá moje kariéra a pověst, musím říct, že posledních pár měsíců bylo pro mě dost náročných. Přestože jsem věděla, že jsem neudělala nic špatného, tak jsem netušila, jak vše dopadne. Prošla jsem si tímto brutálním systémem poprvé v kariéře a ještě v pro mě ve velmi smutném období," dodala česká cyklistka.

Případ české cyklistky by měl nyní přispět ke změně antidopingových pravidel. Šéf USADA Travis Tygart chce prosadit, aby sportovci, kteří neponesou žádnou vinu, nemuseli pozitivní nález veřejně oznamovat.

Reklama

Související témata: