Hlavní obsah

Zastřelil kočku, teď kvůli tomu přijde o závody! Tým suspendoval cyklistického mistra světa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nad důsledky v tu chvíli opravdu nepřemýšlel. Italský cyklista Antonio v červnu loňského roku nepochopitelně zastřelil vzduchovkou kočku, která navíc patřila sanmarinskému ministrovi pro cestovní ruch. Po pokutě od soudu dostal 21letý závodník trest i od stáje Trek-Segafredo, za níž bývalý juniorský mistr světa v časovce jezdí.

Foto: Profimedia.cz

Cyklistický Tým Trek-Segafredo suspendoval na 20 dnů bez platu svého jezdce Antonia Tiberiho, který zastřelil ministrovi kočku.

Článek

Americká stáj se k incidentu vyjádřila až nyní. A to kvůli tomu, že o něm doteď neměla tušení. Tiberi se totiž svým počínáním nadřízeným nepochlubil. A tak se Trek dozvěděl o hlouposti svého závodníka až po výroku soudu, který uložil mladému Italovi pokutu 4000 eur (94 tisíc korun).

A reakce zaměstnavatele rovněž netrvala dlouho. Tým suspendoval talentovaného jezdce minimálně na 20 dní. Znamená to, že přijde o závody Trofeo Laigueglia, Tirreno-Adriatico i klasiku Milán-Turín, navíc nebude pobírat plat.

„Plně souhlasíme s pokutou a důrazně odsuzujeme zavrženíhodný čin, který je jasným porušením kodexu chování týmu," uvedla stáj ve svém prohlášení. Pozastavený plat navíc daruje příslušné organizaci pro péči o zvířata a jejich ochranu.

„Tým bude úzce spolupracovat s Antoniem, aby zajistil, že se poučí. Očekáváme, že podnikne nezbytné kroky k vyjádření lítosti a stane se lepším člověkem," prohlásil Trek-Segafredo, za nějž jezdí i český cyklista Mathias Vacek.

Tiberi, který sezonu zahájil výborně sedmým místem na UAE Tour a osmou příčku na Tour Down Under, situaci popisoval nejprve takto: „Musím přiznat, že jsem se hloupě a nevědomě snažil trefit kočku a ke svému velkému překvapení jsem ji opravdu zasáhl. Vůbec jsem neměl v úmyslu to zvíře zabít, vlastně jsem si myslel, že zbraň není smrtící."

Po odsuzující reakci týmu se však na sociálních sítích vyjádřil mnohem obsáhleji a sebekritičtěji. „Hluboce lituji svého hanebného činu. ... S pocitem zodpovědnosti a pokání přijímám následky a vinu za svůj čin. Pokud jsem o tom předtím veřejně nemluvil, bylo to jen kvůli silnému pocitu studu a lítosti. Rozumím kritice fanoušků, médií i všech ostatních," stálo v prohlášení.

„Mé chování se vůbec nehodilo k profesionálnímu sportovci a obecněji k zodpovědnému a rozumnému člověku. Znovu a veřejně se omlouvám ministrovi San Marina Pedini Amatimu za citovou újmu, kterou jsem mu způsobil, stejně jako všem občanům San Marina. Nakonec všem opakuji, že nebylo mým záměrem kočku zabít, byla to nehoda," komentoval incident italský závodník, jenž žije v San Marinu a dotčený ministr žádá jeho vyhoštění.

Tiberi se vedle omluvy snaží říct o odpuštění i činy. Přislíbil, že na základě získaných odměn ze závodů poskytne finanční příspěvek některým sdružením na území San Marina, která se starají o toulavé kočky.

„Kromě toho bych si chtěl vybrat jednu z těchto asociací a strávit část svého volného času tím, že budu pomáhat i osobně. Uvědomuji si, že tohle všechno přichází až teď, ale bohužel mohu pokání následovat jen konkrétním a užitečným gestem," doplnil Tiberi.

Reklama

Související témata: