Hlavní obsah

Dráhové ME v Mnichově poznamenala další hromadná nehoda cyklistek

Soutěže v dráhové cyklistice na multisportovním mistrovství Evropy v Mnichově poznamenala další hromadná nehoda. V bodovacím závodu v rámci omnia skončilo na zemi několik cyklistek, přičemž dvě z nich byly zhruba půl hodiny ošetřovány za mobilními zástěnami.

Foto: Zdeněk Nosek

Dráhařka Anna Jaborníková se zlatem mezi dvěma německými závodnicemi.

Článek

Na nehodu nejvíce doplatily Řekyně Argiro Milakiová a Ukrajinka Hanna Solovejová. Záchranáři zpevnili krk Milakiové límcem a minimálně jedna z cyklistek dostala infuzi. Závodnice opustily halu na nosítkách a byly převezeny do nemocnice. Jejich přesný zdravotní stav není znám.

Ve stejné zatáčce se stala hromadná nehoda už v sobotním vyřazovacím závodu, při němž si zlomily klíční kost Kateřina Kohoutková a mistryně světa Letizia Paternosterová z Itálie, jež navíc utrpěla otřes mozku. Dráha na mnichovském výstavišti je místo tradičních 250 metrů dlouhá jen 200 metrů, což není na této úrovni obvyklé a podle expertů to může představovat riziko.

Mistryní Evropy v omniu, jež kvůli úpravě dráhy po nehodě pokračovalo až po hodinové pauze, se stala Italka Rachele Barbieriová. Mužský čtyřboj vyhrál Francouz Donavan Grondin, český reprezentant Denis Rugovac byl vyřazen hned v úvodní kvalifikační bodovačce a do samotného závodu nepostoupil.

Čeští cyklisté neprošli ani do osmičlenného finále na 1 km s pevným startem. Robin Wagner byl v kvalifikaci jedenáctý, bývalý vicemistr světa a mistr Evropy v této neolympijské disciplíně Tomáš Bábek třináctý. Ve sprintu vypadla Veronika Jaborníková v osmifinále s pozdější vítězkou Emmou Hinzeovou z Německa a byla klasifikována patnáctá.

V úterý ME dráhařů vyvrcholí závěrečnými medailovými závody v keirinu a madisonu.

Mistrovství Evropy v dráhové cyklistice v Mnichově:
Muži:
Omnium:
1. Grondin (Fr.) 150
2. Consonni (It.) 148
3. Mora (Šp.) 146.
1 km s pevným startem:
1. Landerneau (Fr.) 59,975
2. Bianchi (It.) 1:00,089
3. Dörnbach (Něm.) 1:00,225,
...v kvalifikaci 11. Wagner 1:01,538,
13. Bábek (oba ČR) 1:02,127 - nepostoupili do čtvrtfinále.
Ženy:
Omnium:
1. Barbieriová (It.) 174
2. Copponiová (Fr.) 171
3. Pikuliková (Pol.) 167,
...13. Ševčíková (ČR) 48.
Sprint - finále:
Hinzeová (Něm.) - Grosová (Fr.) 2:1
o 3. místo:
Van Riessenová (Niz.) - Friedrichová (Něm.) 2:0,
...15. Jaborníková (ČR) - vyřazena v osmifinále.

Reklama