Hlavní obsah

Do svidanija. Bronzový medailista z MS už nechce reprezentovat Rusko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rusové ho považovali za jednu ze svých největších medailových nadějí na letních olympijských hrách v Paříži v roce 2024. Už vloni na mistrovství světa v dráhové cyklistice ukázal svůj potenciál, když v keirinu skončil třetí. Teď však cyklista Michail Jakovlev frnknul do Izraele a Rusko už reprezentovat nebude.

Foto: Cor Vos

Michail Iakovlev (vpravo) už Rusko na mezinárodních soutěžích reprezentovat nebude.

Článek

Velká ztráta, tak ruská média shodně označují změnu občanství dráhového cyklisty Michaila Jakovleva, který od teď bude reprezentovat Izrael. Jednadvacetiletý cyklista vloni získal bronz na mistrovství světa v keirinu a Rusové ho viděli jako jednu ze svých velkých medailových nadějí na olympiádě v Paříži, jenže Jakovlev jim do toho hodil vidle.

„Nic nenapovídalo tomu, že to chce udělat. Vždyť ještě na konci července soutěžil na národním šampionátu," uvedl kouč ruského národního týmu Sergej Kovpanec. „Je škoda, že jsme ztratili tak talentovaného jezdce, jakým je Michail. Každého je to svobodná volba. Vím, že se snažil registrovat individuálně na závody pod neutrálním statusem, ale nedostal odpověď. To k tomu určitě přispělo," myslí si kouč.

Kovpanec dodal, že Jakovlev, který v květnu vytvořil i světový rekord ve sprintu, ho o změně občanství osobně neinformoval. „Dělal všechno tajně, jen zavolal prezidentovi federace a řekl, že mění občanství," řekl. „Nechtěl bych, aby někdo následoval jeho příklad. Možná ještě přijde k rozumu," uvedl kouč.

Momentálně už se jezdec nachází v Izraeli, pas mu byl vydán na začátku srpna. Na mistrovství Evropy, které startuje ve čtvrtek 11. srpna, se však ještě nepředstaví, na světovém šampionátu už by se ale pod izraelskou vlajkou představit mohl.

Jednadvacetiletý sportovec na sociálních sítích několikrát naznačil svůj politický názor, když sdílel emoji srdce a ukrajinské vlajky. Ruskému režimu neuniklo ani to, že se mu líbil jeden z komentářů, který nesl heslo „sláva Ukrajině." Jakovlev také sdílel fotografii, na které je zachycena ukrajinská a izraelská vlajka. To nahrává spekulacím, že Jakovlev z Ruska utekl, aby byl v bezpečí.

Reklama