Hlavní obsah

Drsná konkurence, chaos a bum bác. Nepotřebuju se zabít, říká Sagan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dvě sprinterské etapy na Tour de France po sobě přinesly dominanci Jaspera Philipsena v chaotických závěrech. Dojezd 4. etapy nejslavnějšího cyklistického závodu přinesl tři pády, do kterých se zamotalo šest jezdců. Naštěstí to nevyvrcholilo hromadným karambolem, přesto se pelotonem nesla otázka, jestli byl finiš na motoristickém okruhu v Nogaru ideální volbou. „No, nebylo to bezpečnější než normální silnice,“ připustila nizozemská hvězda Mathieu van der Poel.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Belgičan Jasper Philipsen vyhrál čtvrtou etapu Tour de FranceVideo: sntv

 
Článek

Znovu připravil vítěznou pozici pro Philipsena, tentokrát to však měl o dost obtížnější. „Bylo těžké odhadnout, jakou rychlostí jde projet zatáčkami. Jsem rád, že jsem zůstal na obou kolech," říkal pro Eurosport Van der Poel.

A souhlasil také pátý muž v cíli Mark Cavendish, který tak zatím čeká na rekordní 35. vítězství na Tour. „Bylo to šílené. Žádný tým nedokázal kontrolovat situaci. Všichni měli nějaký plán, byl tam ohromný mix závodníků," popisoval britský sprinter.

Drsné pády vedle konkurenta Fabia Jakobsena odnesl i jeho týmový kolega z Astany Luis Leon Sanchez, který zamířil do nemocnice na kontrolu. Ta odhalila zlomeninu klíční kosti, to znamená konec na Tour. „Bojím se, že je zraněný," připustil už po dojezdu Cavendish, jenž jede svůj poslední ročník Staré dámy.

Stejně jako slovenský Tourminator Peter Sagan, který se však opět nezapojil do bitvy o vítězství. Po včerejším 19. místě tentokrát skončil na 13. příčce. „Je jedno, jestli je cesta široká nebo úzká. Když jsou zatáčky takhle za sebou, jde se na lokty," líčil pro RTVS 33letý cyklista, jenž se svým typickým humorem popsal dění v závěru. „No, urobili bum bác," prohlásil.

A tak radši zvolil bezpečnější cestu do cíle. „Už jsem to chtěl nějak dojet, naštěstí jsem se vyhnul pádům," pokračoval. Už po dojezdu 3. etapy popisoval, jak nebezpečí karambolu v hromadných dojezdech hrozí v poslední době čím dál víc.

„Dříve jsme o vítězství bojovali v šesti sedmi jezdcích. Teď se mi zdá, že ti, kteří rozbíhají sprinty, jsou agresivnější než samotní sprinteři, což je dost nebezpečné," varoval Sagan. „Dvakrát jsem se skoro zamotal do pádu. Nepotřebuju se zabít," vysvětloval, proč se ani nepouštěl do klání o nejvyšší příčky. „Asi mi odtikávají biologické hodiny," usmál se.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.