Hlavní obsah

Estonec Pajur ovládl dramatický dojezd etapy Závodu míru juniorů

Estonský cyklista Romet Pajur vyhrál v dramatickém dojezdu páteční odpolední etapu Závodu míru juniorů. Páteční odpolední finiš poznamenala řada pádů, ve kterých byli i čeští reprezentanti. Ve žlutém stále pokračuje Lucemburčan Kockelmann. „Byl to velmi těžký dojezd, ale nejtěžší byla nervozita, která byla v pelotonu. Každý cítil příležitost a díky tomu přišlo několik pádů. Nohy mi jedou skvěle a tentokrát přivezly zlato," hodnotil vítěz.

Foto: Patrik Pátek/PatRESS

Mladí čeští cyklisté se na Závodu míru juniorů nevyhnuli pádům a do cíle etapy dojížděli potlučení.

Článek

Odpolední etapa následovala tradičně po dopolední časovce jednotlivců. Rovinatější profil a trasa dlouhá necelých šedesát kilometrů nahrávala hromadnému dojezdu. Ten ovládl právě estonský rychlík, když za sebou na pásce nechal druhého Belgičana Vlad van Mechelena a třetího Nora Olivera Auklanda. Z domácích jezdců byl kvůli několika pádům v závěru nejlepší až osmatřicátý Pavel Novák, který cílem projel v čase vítěze.

„Závod se zatím vyvíjí dobře. Kluci jedou týmově výborně. První etapu zvládli tak, jak jsme chtěli. Časovka také dopadla dobře a neztratili jsme ani tentokrát. Štěpán je po pádu trochu otlučený a uvidíme, jak ty odřeniny budou bolet. Naštěstí ten pád přišel v ochranné zóně, takže se rozhodovat bude v sobotu a bude-li příležitost, tak zaútočíme. Špice je vyrovnaná a nikdo to soupeři nebude chtít nechat zadarmo. Bude se čekat na chybu. My do toho rozhodně půjdeme, protože když odjede správná skupina, může z toho být i žluťák," vede svůj tým k nevyšším metám český kouč Tomáš Konečný.

Díky hromadnému dojezdu ke změnám v čele celkové klasifikace nedošlo. Žlutý trikot udržel Lucemburčan Mathieu Kockelmann. „Čeká nás královská etapa. Musím do ní jít s pozitivním myšlením a věřit sám sobě. V horách se cítím skvěle a mám je rád. Každý chce žlutý trikot a i já o něj rozhodně budu pořádně bojovat," oznámil útok Pajur.

Před pelotonem 50. ročníku Závodu míru juniorů jsou dvě závěrečné etapy, ty nejtěžší. Sobotní 3. etapa z Teplic do německého Olbernhau je se svými 122 kilometry a těžkým profilem se třemi vrchařskými prémiemi na Cínovci, v Mníšku a Seiffenu zaslouženě označovaná jako „královská". Definitivní finiš přijde v neděli v Terezíně.

Cyklistický Závod míru juniorů
Páteční 2b etapa (Štětí, 57 km):
1. Pajur (Est,) 1:14:57
2. Van Mechelen (Bel.)
3. Aukland (Nor.)
38. Novák (ČR) – všichni stejný čas
Průběžné pořadí závodu:
1. Kockelmann (Luc.) 4:04:55
2. Herzog (Něm.) +0:13
3. Pajur (Est.) +0:17
5. Novák (ČR) +0:34

Reklama