Hlavní obsah

Evenepoel obhájil vítězství v Lutychu, Pogačar si zlomil při pádu zápěstí

Aktualizováno

Mistr světa Remco Evenepoel v neděli obhájil loňské vítězství na cyklistickém monumentu Lutych-Bastogne-Lutych. Z jeho očekávaného souboje s Tadejem Pogačarem sešlo, neboť slovinský spolufavorit si v úvodní fázi závodu při pádu zlomil zápěstí a musí na operaci.

Foto: Geert Vanden Wijngaert, ČTK/AP

Vítězné gesto Remka Evenepoela v cíli monumentu Lutych-Bastogne-Lutych.

Článek

Třiadvacetiletý Belgičan Evenepoel vyhrál nejstarší z pěti monumentů a poslední velkou jarní klasiku po sólovém úniku. Třicet kilometrů před cílem setřásl jako posledního soupeře olympijského vítěze na horských kolech Toma Pidcocka z Británie a po 258 km dojel osamoceně do cíle s více než minutovým náskokem. Se ztrátou 1:06 spurtoval jako druhý Pidcock před Kolumbijcem Santiagem Buitragem.

Vítěz z roku 2021 Pogačar musel odstoupit zhruba po 85 km, na zemi skončil společně s Dánem Mikkelem Honorém v době, když ještě závod nesnímaly televizní kamery. Jeho parťáci ze SAE Emirates Teamu zastavili a čekali, aby svému lídrovi pomohli zpět do pelotonu, ale Slovinec už nebyl schopen pokračovat.

"Tadej utrpěl na levé ruce zlomeninu člunkovité a poloměsíčité kosti. Člunkovitá kost si vyžádá operaci, které se podrobí ještě dnes odpoledne u specialisty zde v Genku," uvedl v tiskovém prohlášení týmový lékař Adrian Rotunno.

Zraněním skončilo jinak mimořádně úspěšné Pogačarovo jaro, během nějž vyhrál mimo jiné etapové závody Kolem Andalusie a Paříž-Nice a monument Kolem Flander. Na 109. ročníku závodu Lutych-Bastogne-Lutych dvojnásobný vítěz Tour de France útočil na takzvaný ardenský hattrick poté, co minulou neděli ovládl Amstel Gold Race a ve středu Valonský šíp. Nepodařilo se mu tak napodobit Davide Rebellina (2004) a Philippea Gilberta (2011), kteří tyto tři prestižní klasiky během jednoho týdne vyhráli.

Lutych-Bastogne-Lutych (WorldTour) - 258,1 km
1. Evenepoel (Belg./Soudal-Quick Step) 6:15:49
2. Pidcock (Brit./Ineos Grenadiers) -1:06
3. Buitrago (Kol./Bahrajn-Victorious) ''
4. Healy (Ir./EF Education-EasyPost) -1:08
5. Madouas (Fr./Groupama-FDJ) -1:24
6. Martin (Fr./Cofidis) -1:25
Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.