Hlavní obsah

Fanoušci jen pár centimetrů od závodníků. Je to nebezpečné, ale i krása našeho sportu, ví cyklista

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je to téma každý rok na Tour de France, kam se sjíždí miliony fanoušků z celého světa. Nejslavnějšímu cyklistickému závodu světa vytváří jedinečnou atmosféru, jenže mezi takovým množstvím příznivců se najde i několik jedinců, kteří to zrovna přeženou s alkoholem nebo si prostě jen neuvědomí svou zodpovědnost vůči závodníkům. „Bohužel každý rok musí všichni apelovat na diváky, aby dávali pozor,“ říká v pořadu Studio TOUR na Sport.cz dvojnásobný účastník Staré dámy Petr Vakoč.

Jak se bránit karambolům na Tour. Příspěvek z pořadu Studio TOUR s Petrem VakočemVideo: Sport.cz

 
Článek

V tomto ročníku už se nepozorný divák postaral o pád poloviny pelotonu v nedělní 15. etapě, když si chtěl udělat selfie s projíždějícími závodníky, nedával pozor a zavadil o něj Sepp Kuss, klíčový domestik Jonase Vingegaarda. Jeho stáj Jumbo-Visma kvůli tomu dokonce zvažuje žalobu.

O den dříve zase útok Tadeje Pogačara při stoupání na Col de Joux Plane zastavila motorka, která neměla kudy projet kolem davu fanoušků. „Na druhou stranu tohle je i krása cyklistiky. Kouzlo sportu je v tom, že se jede přímo mezi fanoušky. Je super pocit, když se mezi vámi rozestupují a pohání vás dopředu," popisuje svou zkušenost 30letý Vakoč, který už na silnici skončil a věnuje se gravelovým kolům.

„Zároveň ale dochází i k těm nepříjemným situacím. Stálo by za to dát na závěr rozhodujících těžkých stoupání bariéry, aby závodníci měli možnost předjíždět se," snaží se najít řešení, které nikdy nebude úplně ideální. „Podle mě by ale byla škoda fanouškům úplně zakázat přibližovat se k jezdcům," míní Vakoč.

Studio TOUR s Petrem Vakočem o závěrečném týdnu slavného cyklistického závoduVideo: Sport.cz

Samotní cyklisté s neukázněnými fanoušky moc nezmůžou. „Když se prostě někdo z diváků zachová jako blbec, tak dochází k takovým karambolům. Závodníci se je snaží poučovat," říká cyklistický redaktor Sport.cz Matěj Vybíral. „Když takové hvězdy jako Tadej Pogačar a Jonas Vingegaard apelují na fanoušky, tak doufejme, že si diváci víc uvědomí svou zodpovědnost," pokračuje novinář.

Vakoč apeloval také na riskantní běhání fanatických příznivců vedle cyklistů. „Je to ohromně nebezpečné. Jako závodník netušíte, kdy fanoušek zakopne, strčí do vás," upozorňoval.

Reklama