Hlavní obsah

Favorit Evenepoel na úvod cyklistického Gira deklasoval soupeře v časovce

Favorizovaný belgický cyklista Remco Evenepoel zahájil útok na vítězství na Giru d'Italia jasnou výhrou v úvodní časovce, druhého Itala Filippa Gannu na 19,6 km porazil o 22 sekund. Nejlepším z tria Čechů byl specialista Josef Černý na 43. pozici.

Foto: Jennifer Lorenzini, Reuters

Favorizovaný belgický cyklista Remco Evenepoel zahájil útok na vítězství na Giru d'Italia jasnou výhrou v úvodní časovce.

Článek

Mistr světa v závodě s hromadným startem a bronzový medailista v časovce Evenepoel hned v první etapě třítýdenního závodu potvrdil, že je jedním z hlavních adeptů na celkové prvenství. Loňský šampion Vuelty se jako jediný na trati podél Jaderského moře dostal v průměrné rychlosti přes 55 km/h a jako první ve 106. ročníku oblékl růžový trikot lídra.

"Jsem strašně šťastný. Lepší výsledek jsme si na první den ani nemohli přát. Cítil jsem hned od startu, že mám dobrý rytmus. Stále jsem jel stejný převod, stejnou rychlostí," pochvaloval si Evenepoel, jenž vede klasifikaci Gira jako první Belgičan od roku 2001, kdy byl v růžovém Rik Verbrugghe.

Za hvězdou týmu Soudal-Quick Step skončil domácí bývalý časovkářský šampion Ganna, třetí byl s odstupem 29 sekund Portugalec Joao Almeida. Olympijský vítěz v časovce Primož Roglič ze Slovinska, jenž má být podle papírových předpokladů hlavním Evenepoelovým soupeřem, ztratil na šestém místě hned na úvod výrazných 43 sekund.

Trojnásobný mistr republiky Černý, který má na Giru spolu s Janem Hirtem především pomáhat stájovému kolegovi Evenepoelovi, nenavázal na nedávnou výhru v prologu Kolem Romandie a dojel v páté desítce s odstupem 1:38 minuty. Hirt skončil na 119. a debutant Karel Vacek na 172. pozici.

Nedělní druhá převážně rovinatá etapa o délce 202 km vede z Terama do San Salva. Úvodní Grand Tour sezony skončí 28. května v Římě..

Cyklistický závod Giro d'Italia - 1. etapa (časovka 19,6 km):
1. Evenepoel (Belg./Soudal-Quick Step) 21:18
2. Ganna (It./Ineos Grenadiers) -22
3. Almeida (Portug./SAE Team Emirates) -29
4. Geoghegan Hart (Brit./Ineos Grenadiers) -40
5. Küng (Švýc./Groupama-FDJ)
6. Roglič (Slovin./Jumbo-Visma) oba -43
...43. ČERNÝ -1:38
119. HIRT (oba ČR/Soudal-Quick Step) -2:57
172. K. VACEK (ČR/Corratec-Selle Italia) -3:54

Reklama

Související témata: