Hlavní obsah

Frooma na Czech Tour prohánějí mladíci. Necítím se dobře, ale zvládám si to užívat, říká

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatímco ti nejrychlejší stihli přejet dvakrát Dlouhé Stráně a vyškrábali se do cíle na Červenohorské sedlo ještě v „suchém“ triku, největší hvězda letošního ročníku cyklistické Czech Tour Chris Froome finišoval už za průtrži mračen v mírnějším tempu na 109. místě se ztrátou 27 minut. „Počasí bohužel úplně nevyšlo, ale atmosféra byla parádní. Tohle už jsou kopce jako v Alpách, jako na Tour de France,“ líčil čtyřnásobný vítěz Staré dámy.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Na snímku je Christopher Froome po dojezdu do cíle. Archivní foto

Článek

Své první závody v Česku pojal i kvůli problémům se zády trochu jako vyjížďku, při níž zvládal klábosit se svými soupeři. „Do kopců je to samozřejmě těžká práce. Necítím se dobře, ale taky si to dokážu užívat. Jsem rád, že jsem tady a můžu se ukázat českým fanouškům," usmál se Froome.

Spousta příznivců cyklistiky, a především 38letého Brita, si našla cestu na start královské 3. etapy v Moravské Třebové i do finiše na Červenohorském sedle. „Česko je fakt skvělá země na závodění, v mnoha věcech mě překvapila. Nečekal jsem tak nádherné přivítání, všichni jsou tu ohromně přátelští," pochvaloval si Froome.

Na Czech Tour ho prohánějí skoro o generaci mladší závodníci. „Už se několikrát stalo, že za mnou přijde mladý jezdec a říká mi, že jsem jeden z důvodů, proč začal s cyklistikou. No, hezký kompliment, ale cítím se kvůli tomu dost staře," smál se slavný rodák z keňského Nairobi.

V této době už i ty největší hvězdy, jako třeba Slovinec Tadej Pogačar, dozrávají v mnohem dřívějším věku. „Dneska už děcka v 15 letech trénují jak závodníci na Tour de France. A profesionální smlouvy podepisují v 19 letech," popisoval vrchař ze stáje Israel-Premier Tech.

Vždyť i vítězi královské etapy, Noru Johanessi Staune-Mittetovi, je teprve 21 roků. Na Czech Tour zapsal první profesionální výhru a v cíli nadšeně líčil, jak obtížné bylo urvat z háku všechny soupeře včetně držitele žlutého trikotu Floriana Lipowitze nebo vítěze dvou etap na španělské Vueltě Reina Taaramäeho.

„Když nejsou na závodě televizní kamery, tak vám to teď musím jenom popsat. Fakt to bylo šílené tempo do kopce," culil se jezdec slavného nizozemského týmu Jumbo-Visma. Na Czech Tour jel už loni, tehdy skončil pátý. Teď míří ještě výš, aktuálně je druhý „Škoda, že z toho teď není i žlutý dres, ale zkusím na něj zaútočit zítra. Co jiného bych dělal při poslední etapě," dodal s úsměvem Staune-Mittet.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.