Hlavní obsah

Z Froomova maséra se na Czech Tour stal i kuchař. A jezdím mu domů prát, směje se Rak

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Má pořádně nabitý měsíc. Tomáš Rak, masér cyklistické stáje Israel-Premier Tech, se teprve v úterý vrátil z Tour de France a teď se nedaleko bydliště stará o jezdce, včetně slavného Chrise Frooma, na Czech Tour. „Popravdě už jedu trochu na dluh, potřebuju to nějak vydržet,“ líčil unavený masér.

Foto: Sport.cz

Tomáš Rak je masérem týmu Israel-Premier Tech už od roku 2018 (archivní foto).

Článek

V izraelském týmu působí už od roku 2018, předtím pečoval třeba i o Martinu Sáblíkovou. Zatímco na slavné Tour de France si největší hvězdy vozí vlastní maséry, v Česku pomáhá i Froomovi, čtyřnásobnému vítězi Staré dámy.

Závod v okolí Jeseníků a Olomouce je pro něj speciální v tom, že na Hané sám bydlí. „Ale docela jsem přemýšlel, že si to nechám ujít. Bohužel nebyla jiná varianta, máme děsně nabitý kalendář. Když už jsem si nemohl oddechnout, tak aspoň, že můžu být doma," pousmál se Rak.

Zatímco na Tour je k dispozici sedm masérů, na tomto menším čtyřdenním závodě jen dva. Rak navíc musí plnit i novou roli. „Nemáme tady vlastního kuchaře, takže jsem obdržel poznámky od našeho nutričního specialisty, kolik čeho přesně má který závodník dostat. Jsou to taková klasická cyklistická jídla," popisoval. „Na páteční etapu jsem jim dělal kuřecí maso s rýží," dodal.

Svačinky chystá i pro realizační tým. „Kluci v mechanickém autu dostali wrapy s kuřecím masem, zeleninu, ovoce a nějaké sladkosti. Dokonce manželka upekla domácí koláčky, aby bylo co zobnout. Snad si pochutnají," culil se Rak.

Tím jeho práce nekončí. „Nejprve si splním povinnosti na hotelu, masíruju. Nachystám závodníkům místnost s jídlem, kdyby si chtěli dát něco menšího. Spím doma, kam vozím zpocené věci. Všechno vyperu, naházím do sušičky, ráno to zase vezmu na hotel a rozdám," líčil.

Jeho tým si alespoň užil triumf hned na úvod díky vítěznému sprintu Itamara Einhorna. „Měli jsme klasickou oslavu, když se vyhraje etapa. Otevřeli jsme šampaňské a připili jsme si," vykládal masér. Držitel žlutého trikotu však ve druhé etapě po pádu odstoupil.

Ačkoliv jednoznačně největší hvězdou, která na Czech Tour přilákala zástupy fanoušků, je Chris Froome, kvalitní výsledky už zajíždějí jiný. „Chris má stále motivaci a psychicky je nastavený dobře. Druhou věcí je nastavení těla," připomíná Rak ošklivou nehodu Brita z roku 2019, po níž už se nevrátil do optimální pohody.

„Po tomhle těžkém pádu je to složité. Podobnou situaci vidíme u Egana Bernala. Taky si nejsem stoprocentně jistý, a nejsou o tom přesvědčeni ani v Ineosu, že se dostane na stejnou úroveň, na jaké byl před zraněním. Po takhle těžkých zásazích do organismu se není snadné dostat zpátky," doplnil Rak.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.