Hlavní obsah

Frustrace, trápení a nakonec euforie. Francie se dočkala výhry na Tour díky nečekanému hrdinovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vždy jsou francouzští fanoušci plni očekáváni, jestli jejich miláčci dokáži získat na slavné Tour de France etapové prvenství. Teď jim radost udělal už na úvod nečekaný hrdina. Všechny favority překvapil ve 2. etapě ještě na španělské půdě Victor Lafay. Čtyři profesionální vítězství, z toho dvě na Grand Tour? Slušná úspěšnost 27letého závodníka z týmu Cofidis.

Simon Goeschke a šance stáje Cofidis. Příspěvek z pořadu Studio TourVideo: Sport.cz

 
Článek

Na nejslavnější závod planety si přivezl excelentní formu. Útočil už v první etapě, nakonec bral šesté místo. „Včera jsem byl frustrovaný, protože jsem se cítil výborně," vykládal Lafay. V neděli se naopak dle svých slov necítil ve své kůži. „Trpěl jsem celou etapu, ale udržel jsem se v hlavní skupině a věřil, že to můžu dokázat," pokračoval.

A na závěr etapy si nachystal geniální plán. „Věděl jsem, že závěrečný kilometr mírně z kopce mi sedí. Tak jsem zkusil zaútočit. Měl jsem jedinou šanci a využil jsem ji. Vyšlo to parádně. Fantastický úspěch," radoval se rodák z Lyonu.

Právě kilometr před cílem si poodjel k levé bariéře, kam se schoval před zraky favoritů, a nevídaným zrychlením si vytvořil třísekundový náskok. „Když jsem vyrazil, přemýšlel jsem jen a pouze nad tou cílovou páskou. Jel jsem úplně naplno, ale ještě 400 metrů před finišem jsem nevěřil, že to může klapnout," popisoval Lafay.

Foto: Thibault Camus, Reuters

Sám tomu nevěřil. Victor Lafay nečekaně ovládl 2. etapu Tour de France.

Ale útok se vydařil, i když měl namále. Za jeho zády spurtovali aktuálně nejlepší cyklisté světa Wout van Aert s Tadejem Pogačarem. A chybělo jim pár metrů, aby vedoucího muže dostihli. Favorizovaný Belgičan nechápal, jak mu tohle vítězství mohlo uniknout, a rukou naštvaně máchl do vzduchu.

A mezitím si Lafay užíval největší chvíli slávy v životě. Sice už dokázal triumfovat na italském Giru, ale tohle vítězství chutná nejlépe. Francouzské vítězství na Tour de France.

„Naprosto úžasné. Vtipkoval jsem do rádia, ale netušil jsem, že fakt vyhrál," smál se v rozhovoru pro Eurosport jeho parťák a krajan Anthony Perez. „Ráno mi říkal, že to zkusí. Klepal jsem ho po zádech. A on to fakt dokázal," říkal nevěřícně týmový kolega z Cofidisu. Tradiční stáj čekala na etapový vavřín na Staré dámě dlouhých patnáct let.

Dalo by se říct, že Cofidis má pro zbytek Tour splněno. Ale spíš bude ještě víc namlsaný. Lafay se totiž v úvodu 110. ročníku dokáže držet těch skutečně nejlepších. Navíc se posunul na čtvrté místo celkového pořadí a získal do svého držení zelený trikot pro lídra bodovací soutěže.

Reklama

Související témata: