Hlavní obsah

Triumf Cofidisu na Tour po 15 letech! Lafay vypekl všechny soupeře a naštval van Aerta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Francouzské vítězství hned ve 2. etapě na Tour de France, navíc od jezdce domácího Cofidisu. Victor Lafay ještě na španělském území v Baskicku triumfoval v dojezdu skupiny hlavních favoritů. Cofidis se tak dočkal vítězství na Staré dámě po dlouhých patnácti letech. Sedmadvacetiletý závodník zapsal teprve čtvrtou profesionální výhru. Nástupem v posledním kilometru zaskočil všechny soupeře a ačkoliv v závěru tuhnul, naštval všechny favority včetně hvězdného Wouta van Aerta.

Simon Goeschke a šance stáje Cofidis. Příspěvek z pořadu Studio TourVideo: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Puntíky v úniku

Na vytvoření skupiny uprchlíků v nejdelší etapě 110. ročníku Tour de France se tentokrát čekalo necelých deset kilometrů. Utrhnout se podařilo držiteli puntíkatého dresu pro nejlepšího vrchaře Nielsona Powlesse, jemuž včera musel po pádu odstoupit týmový lídr Richard Carapaz. K Powlessovi se připojili Nor Edvald Boasson Hagen a Francouz Rémi Cavagna. Ten však odpadl už 70 kilometrů před cílem.

Powless sbíral další bodíky na čtyřech prémiích nižších kategorií, ale náskok na peloton před nejnáročnějším stoupáním etapy, osmikilometrovým Jaizkibelem, klesl na dvě minuty. A tak bylo skoro jasné, že o prvenství si to nakonec rozdá skupina s elitními vrchaři.

Souboj o bonifikační sekundy

Vidět největší favority na celkové prvenství spurtovat v čele už ve druhé etapě není moc obvyklý obrázek. Ve stoupání na zmiňovaný Jaizkibel, při němž byl dostižen Powless, to však rozbalili Pogačar s Vingegaardem. Oba zkusili zaútočit, více sil měl však slovinský vrchař, který získal osm bonifikačních sekund.

Oba hvězdní cyklisté se při následném sjezdu do cíle vrátili zpět do hlavní skupiny, která už však čítala přibližně jen pětadvacet jmen. Nechyběl v ní ani držitel žlutého trikotu Adam Yates.

Lafay zaskočil všechny

Tempo však v závěrečných kilometrech kontrolovala Vingegaardova stáj Jumbo-Visma. O nástupy se snažili Pello Bilbao nebo Emanuel Buchmann, ale byli rychle pohlceni. Neuspěl ani nástup Toma Pidcocka necelé tři kilometry před cílem.

Přesně pod flamme rouge značící poslední kilometr etapy však zaútočil Victor Lafay. Vybudoval si asi třísekundový náskok, ale ještě neměl ani zdaleka vyhráno.

Za ním totiž spurtovaly hvězdy Wout van Aert s Tadejem Pogačarem. Být závod o padesát metrů delší, přeženou se přes Francouze, ale Lafay těsný náskok udržel a triumfálně zvedl ruce nad hlavu. Na kontě už sice měl etapové vítězství na Giru z roku 2021, ale tahle výhra je pro něj rozhodně největší v kariéře.

Cyklistický závod Tour de France 2. etapa (Victoria-Gasteiz - Saint-Sábastien, 208,9 km):
1. Lafay (Fr./Cofidis) 4:46:39
2. Van Aert (Belg./Jumbo-Visma)
3. Pogačar (Slovin./SAE Team Emirates)
4. Pidcock (Brit./Ineos Grenadiers)
5. Bilbao (Šp./Bahrajn Victorious)
6. Skjelmose (Dán./Lidl-Trek) všichni stejný čas.
Průběžné pořadí:
1. A. Yates (Brit./SAE Team Emirates) 9:09:18
2. Pogačar -6
3. S. Yates (Brit./Jayco-AlUla) -6
4. Lafay -12
5. Van Aert -16
6. Vingegaard (Dán./Jumbo-Visma) -17

Reklama

Související témata: