Hlavní obsah

Idiocie, spílá závodník organizátorům. Cyklistický svět vstřebává šok z tragédie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cyklistický svět vstřebává obrovský šok po úmrtí šestadvacetiletého závodníka Gina Mädera, jenž podlehl v pátek v nemocnici následkům zranění z hororového pádu při čtvrteční etapě závodu Kolem Švýcarska. Ze záplavy zármutku a kondolencí už prosakují i ostřejší slova. Dost tvrdě se proti volbě trati etapy vyjádřil třeba švédský cyklista Tobias Ludvigsson.

Foto: Gian Ehrenzeller, ČTK/AP

Členové stáje Alpecin-Deceuninck truchlí po úmrtí Gina Mädera při závodě Kolem Švýcarska.

Článek

Mäder v závěrečném prudkém sjezdu, kde cyklisté dosahovali rychlosti kolem 100 km/h, ztratil kontrolu nad kolem a po pádu z prudkého srázu skončil v potoce, lékařům se ho ještě podařilo resuscitovat a převézt do nemocnice. Boj o život ale rodák z Aigle nakonec v pátek dopoledne definitivně prohrál.

Už ve čtvrtek večer, kdy měli cyklisté v cíli jen kusé zprávy o tom, co se vlastně stalo, někteří elitní závodníci opatrně kritizovali rozhodnutí pořadatelů zařadit prudký sjezd na konec etapy.

„Doufám, že závěr etapy je krmivem pro mysl jak organizátorů, tak nás jezdců. Zatímco cíl na kopci by byl perfektně možný, nebylo dobré rozhodnutí nechat nás finišovat v tomhle nebezpečném sjezdu," vyjádřil se již ve čtvrtek na Twitteru belgický mistr světa Remco Evenepoel. A souhlasil i lídr závodu Dán Mattias Skjelmose. „Možná sjezd na závěr nebyl nejlepší nápad," řekl pro Blick.

Foto: KEYSTONE/SWpix/Zac Williams, ČTK/AP

Gino Mäder v péči lékařů po pádu ve čtvrteční etapě Kolem Švýcarska.

Po oznámení o úmrtí mladého Švýcara už se ale mnohem ostřeji vyjádřil švédský cyklista Tobias Ludvigsson ze stáje Q36.5 Pro Cycling Team.

„Gina (Mädera) jsem znal. Je idiotské udělat z takové sjezdu finiš. Bylo by mnohem lepší nechat cíl nahoře a neriskovat naše životy," cituje Švéda stanice SVT.

„Uvidíme, co se teď bude dít, ale myslím, že už vůbec nikdo nemá chuť závodit. Já teď chci co nejdříve odjet domů za svojí rodinou," přiznal Ludvigsson.

Pořadatelé závodu po tragické zprávě neutralizovali dnešní šestou etapu. Peloton podle agentury AFP odjede pouze závěrečných 30 kilometrů a uctí Mäderovu památku.

Soustrast rodině i blízkým vyjádřil také bývalý český cyklista Roman Kreuziger, který je v týmu sportovním ředitelem. „Gino byl nejen skvělý a talentovaný sportovec, ale i úžasný člověk. Jsem absolutně beze slov. Přeju jeho rodině a blízkým sílu a myslím na ně," uvedl Kreuziger pro ČTK.

Reklama

Související témata: