Hlavní obsah

Marný boj o život! Švýcarský cyklista zemřel po hororovém pádu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Šestadvacetiletý švýcarský cyklista Gino Mäder podlehl zraněním, která utrpěl při pádu ve čtvrteční etapě závodu Kolem Švýcarska. Oznámil to jeho tým Bahrain Victorious. Dnešní etapa byla zrušena. Peloton odjede jen posledních 30 km a uctí památku zesnulého jezdce.

Foto: Luis Vieira, ČTK/AP

Švýcarský cyklista Gino Mäder na snímku z Vuelty v roce 2021.

Článek
Fotogalerie

Vítězství Juana Ayusa v páté etapě výrazně zastínily dva hrozivé pády v závěrečném sjezdu. Ve vysoké rychlosti ze silnice sjeli Magnus Sheffield a také Gino Mäder. Zatímco americký cyklista vyvázl „jen" s otřesem mozku a pohmožděninami, domácí jezdec musel být na místě resuscitován a poté vrtulníkem transportován do nemocnice, kde lékaři bojovali o jeho život.

Bohužel neúspěšně. V pátek dopoledne Mäder zemřel. „Celý náš tým je zdevastován touto tragickou nehodou. Naše myšlenky a modlitby míří k Ginově rodině a jeho milovaným v tomhle ohromně těžkém období," uvedl jeho tým Bahrain Victorious na svém webu.

„I přes nejlepší úsilí úžasného personálu nemocnice v Churu, Gino nezvládl svou poslední a největší zkoušku. V 11:30 jsme dali sbohem jedné ze zářících hvězd našeho týmu," stálo dále v prohlášení.

A přidal se i generální manažer Milan Eržen. „Jeho talent, odhodlání a nadšení byly inspirací pro nás všechny. Nebyl jen extrémně talentovaný cyklista, ale i skvělý člověk," smutnil bývalý slovinský závodník.

Tragédie je zatím zahalena nejasnostmi. Zatímco ti nejlepší už byli v cíli, čtrnáct kilometrů před finišem se odehrávalo velké drama. Dva závodníci totiž mimo záběry kamer vylétli ze silnice. Výrazně hůře to odnesl 26letý Mäder.

Výběr úmrtí cyklistů v silničních závodech za posledních 25 let:
1989 - Na následky zranění při hromadném pádu v závodu v Lidicích zemřel čs. reprezentant Radomír Fišer.
1995 - Olympijský vítěz v silničním závodě jednotlivců z Barcelony Ital Fabio Casartelli podlehl v nemocnici následkům zranění hlavy, které utrpěl po pádu v 15. etapě Tour de France.
1996 - Po nárazu do svodidel při časovce družstev závodu Franciska Casillase byl Španěl José Antonio Espinosa převezen v bezvědomí do nemocnice. O den později na následky zranění zemřel.
1999 - Manuel Sanroma upadl asi kilometr před cílem druhé etapy závodu Kolem Katalánska ve chvíli, kdy se peloton připravoval na závěrečný spurt. Dvaadvacetiletý Španěl vážným zraněním v nemocnici podlehl.
2000 - Při závodu Kolem Argentiny narazil nákladní automobil do španělského cyklisty Saula Moralese. Pětadvacetiletý jezdec podlehl při převozu do nemocnice těžkým zraněním.
2003 - Devětadvacetiletý kazašský cyklista Andrej Kivilev podlehl v nemocnici zraněním, která utrpěl po těžkém pádu v etapovém závodu Paříž-Nice.
2004 - Jednatřicetiletý Kolumbijec Juan Barrero zemřel po pádu a následné kolizi v prudkém sjezdu v páté etapě závodu Tour of Columbia.
2006 - Španěl Isaac Gálvez zemřel na následky pádu při šestidenním závodu v Belgii. Jednatřicetiletý úřadující mistr světa na dráze narazil ve vysoké rychlosti hrudníkem do zábradlí.
2008 - Portugalec Bruno Neves přišel o život během závodu Classica de Amarante. Šestadvacetiletý jezdec utrpěl po pádu řadu zranění a nezachránil ho ani rychlý převoz do nemocnice.
2011 - Po pádu ve třetí etapě na Giru d'Italia zemřel šestadvacetiletý Belgičan Wouter Weylandt. Při sjezdu zhruba 25 kilometrů před cílem narazil do zdi.
2016 - Pětadvacetiletý Belgičan Antoine Demoitié zemřel po pádu pod kola motocyklu během jednorázového závodu Gent-Wevelgem.
2018 - Belgičan Michael Goolaerts po pádu a srdeční zástavě v závodu Paříž-Roubaix zemřel v nemocnici. Bylo mu 23 let.
2019 - Dvaadvacetiletý Belgičan Bjorg Lambrecht podlehl zraněním, která utrpěl při těžkém pádu v závodu Kolem Polska.
2023 - Šestadvacetiletý Švýcar Gino Mäder podlehl v nemocnici zraněním, která utrpěl při pádu v páté etapě závodu Kolem Švýcarska. Při sjezdu sjel ze silnice a spadl do rokle, lékaři jej našli ve vodě.

Stopy naznačovaly, že šlo o cyklistický horor.

„Závodní doktor byl na místě do dvou minut. Mäder ležel nehybně v potoce. Okamžitě byl resuscitován a poté transportován do nemocnice v Churu," uvedlo vedení závodu ve čtvrtečním prohlášení.

Vše vzalo tragický konec.

Mäder přišel do stáje Bahrajn Victorious před dvěma lety a hned v jejích barvách vyhrál jednu etapu na Giru d'Italia. V roce 2021 také ovládl hodnocení mladých jezdců na Vueltě. Za sebou má i angažmá v týmu Dimension Data.

Co přesně stálo za Mäderovým pádem, není jasné. Aby policie mohla rekonstruovat průběh nehody, hledá očité svědky. Někteří ze závodníků viděli až následky pádu. „Po dlouhé zatáčce ležela na straně silnice dvě kola, což nevypadalo pěkně. Když jsem se ohlédl, viděl jsem dva jezdce spadlé hodně daleko," popisoval pro SRF švýcarský závodník Roland Thalmann.

Závodníci ve sjezdu dosahovali rychlosti až 100 kilometrů za hodinu. Po neštěstí se v pelotonu rozvířila otázka, zda měli organizátoři závodu vůbec sjezd z průsmyku Albula do etapy zařadit.

„Doufám, že závěr etapy je krmivem pro mysl jak organizátorů, tak nás jezdců. Zatímco cíl na kopci by byl perfektně možný, nebylo dobré rozhodnutí nechat nás finišovat v tomhle nebezpečném sjezdu," vyjádřil se již ve čtvrtek na Twitteru belgický mistr světa Remco Evenepoel. A souhlasil i lídr závodu Dán Mattias Skjelmose. „Možná sjezd na závěr nebyl nejlepší nápad," řekl pro Blick.

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.