Hlavní obsah

Italský cyklista Ganna vyhrál stejně jako vloni úvodní časovku Gira

Italský cyklista Filippo Ganna vyhrál úvodní časovku Gira d'Italia a jako první se oblékl do růžového dresu. Mistr světa v této disciplíně porazil na trati dlouhé 8,6 km v Turíně krajana Edoarda Affiniho o deset sekund. Jediný český cyklista ve startovní listině 104. ročníku Jan Hirt do závodu vstoupil 135. místem.

Foto: Jennifer Lorenzini, Reuters

Italský cyklista Filippo Ganna vyhrál úvodní časovku Gira d'Italia a jako první se oblékl do růžového dresu.

Článek

Třetí příčku o 13 sekund za Gannou, jenž v domácím závodu Grand Tour vyhrál první etapu i vloni a celkově oslavil pátý dílčí úspěch na Giru, obsadil Nor Tobias Foss. Nadějný návrat po osmiměsíční pauze zaviněné vážným zraněním oslavil Remco Evenepoel. Jednadvacetiletý belgický talent, jenž vloni vyhrál všechny čtyři etapové závody, k nimž nastoupil, ozdobil debut na Giru sedmou příčkou. Na Gannu ztratil 19 sekund.

Z favoritů na celkové pořadí se nejvýše umístil Brit Simon Yates, jenž na 37. místě zaostal o 38 sekund. Kolumbijský cyklista Egan Bernal byl čtyřicátý s mankem o dvě sekundy vyšším. Dvojnásobný šampion Gira a domácí favorit Vincenzo Nibali, jenž se do závodu pustil po operaci zápěstí, ztratil na 50. příčce 41 sekund.

Foto: Jennifer Lorenzini, Reuters

Italský cyklista Filippo Ganna vyhrál úvodní časovku Gira d'Italia a jako první se oblékl do růžového dresu.

Třicetiletý Hirt, jenž italský závod jede počtvrté v kariéře, zaostal za Gannou o 1:06 minuty. Právě s Girem je spojeno i jeho dosud nejlepší umístění - před čtyřmi lety dojel celkově dvanáctý.

I nedělní druhá etapa se pojede v provincii Piemont. Peloton čeká 176 km dlouhá rovinatá trať ze Stupinigi do Novary. Ke slovu by se tak mohli v hromadném dojezdu dostat sprinteři.

Cyklistický závod Giro d'Italia - 1. etapa: individuální časovka v Turíně (8,6 km):
1. Ganna (It./Ineos Grenadiers) 8:47
2. Affini (It./Jumbo-Visma) -10
3. Foss (Nor./Jumbo-Visma) -13
4. Almeida (Portug./Deceuninck-Quick Step) -17
5. Cavagna (Fr./Deceuninck-Quick Step)
6. Van Emden (Niz./Jumbo-Visma) oba -18
7. Evenepoel (Belg./Deceuninck-Quick Step)
8. Walscheid (Něm./Qhubeka-Assos) oba -19
9. Brändle (Rak./Israel Start-Up Nation) -22
10. Moscon (It./Ineos Grenadiers) -23
...135. Hirt (ČR/Intermarché-Wanty-Gobert) -1:06.

Reklama

Související témata: