Hlavní obsah

Jágr? Ledecká? Kdepak! Mezi stovkou nejlepších sportovců 21. století je úplně jiný Čech

Madrid/Praha

Bývalý český paralympijský cyklista Jiří Ježek se dostal do výběru nejlepších 100 sportovců 21. století podle španělského deníku Marca. Pětačtyřicetiletý mnohonásobný medailista z paralympijských her obsadil 73. příčku. Žádný jiný český sportovec v žebříčku nefiguruje.

Foto: Miloš Lubas

Jiří Ježek na trati závodu Kolo pro život v Mladé Boleslavi. Archivní foto

Článek

Španělští novináři z deníku Marca sestavili žebříček nejlepších sportovců 21. století. Do výběru se dostala skutečně zvučná jména sportovního zápolení uplynulých dvaceti let. Českým fanouškům může dělat radost, že mezi elitou mají svého zástupce Jiřího Ježka.

Micheal Phelps na prvním místě, Lionel Messi na sedmé pozici, třináctý Michael Schumacher, třicátý Floyd Mayweather nebo třeba pětadevadesátý Mark Cavendish - taková sportovní smetánka dělá společnost úspěšnému handicapovanému cyklistovi Ježkovi, který obsadil 73. pozici.

„Nejlepší paralympijský jezdec v historii díky své kvalitě a všestrannosti," vysekli poklonu bývalému závodníkovi španělští novináři.

Ježek kariéru ukončil před více než třemi lety. Během ní dosáhl neuvěřitelných úspěchů. Šestkrát získal paralympijskou zlatou medaili, je i šestinásobným mistrem světa. Závodit dokázal i proti zdravým cyklistům.

Po konci kariéry vystudoval sportovní diplomacii. V současnosti se věnuje snaze více propojit svět zdravých a handicapovaných sportovců.

Reklama