Hlavní obsah

Jako malý sbíral pokémony. Teď beru, co kdo dá, smál se Sagan při křtu medaile za půl milionu

Radek MalinaSport.czPrávo

Trojnásobný mistr světa a šestinásobný vítěz bodovací soutěže na Tour de France Peter Sagan se v pondělí krátce objevil v Praze. Před odletem za tréninkovými a závodními povinnostmi do USA v českém hlavním městě pokřtil vlastní zlatou Pamětní medaili. „Jsem hrdý, že něco takového vzniklo. Jde o velkou poctu," vykládal devětadvacetiletý slovenský závodník týmu Bora-Hansghrohe.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Slovenský cyklista Peter Sagan s pamětní zlatou medailí, která byla vydána k oslavě jeho tří vítězství na MS v silničním závodě.

Článek

Limitovaná edice čítá sto kusů výjimečných medailí na oslavu Saganových triumfů na mistrovství světa 2015 (Richmond), 2016 (Dauhá), 2017 (Bergen). „Medaile vznikla na základě tří titulů za sebou, což se nikomu dalšímu nepodařilo," připomínal rodák ze Žiliny výjimečný úspěch.

Sám vybíral fotografie, které posloužily jako podklad pro výrobu. Na jedné straně medaile je Sagan ve finiši se zvednutými pažemi, druhou stranu mince zdobí cyklistova hlava s tolik typickou kšiltovkou.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Pamětní zlatá medaile vydaná k oslavě tří vítězství Petera Sagana na MS v silničním závodě.

„Sám jsem několik medailí pořídil, ale rozdal jsem je rodině. Já totiž sbírám jen to, co mi lidé dají," smál se dobře naložený Sagan. „Jako malý jsem sbíral pokémony. Ale nechtěl jsem za ně platit, takže jsem měl sice vždy na rozdíl od ostatních kompletní album, ale jen černobílé, protože jsem si je všechny ofotil od spolužáků," říkal s lišáckým úsměvem Sagan.

Drahá zlatá medaile

Součástí edice je certifikát, každý z majitelů navíc získá jedinečný zážitek v podobě setkání se samotným trojnásobným šampionem. Ze sta kusů už na investory čeká posledních pětatřicet. Jedna medaile této speciální edice vyjde na 461 693 korun. „Je zlatá, proto je drahá," smál se Sagan, jenž do Prahy dorazil ze Slovenska, kde si užíval vzácné chvilky s rodinou.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Slovenský cyklista Peter Sagan v Praze na tiskové konferenci k novinkám a cílům v roce 2019.

„Domů se dostanu výjimečně. Většinu času trávím buď v Monaku, nebo v USA. Nyní jsme se s týmem shodli, že poslední velkou klasiku Lutych-Bastogne-Lutych vynechám. Už po Paříž-Roubaix jsem se cítil unavený. Po Valonském šípu se stav nijak nezlepšil, proto jsem už v neděli nezávodil," vysvětloval Sagan.

Na kolo sedne až v zámoří

„Využil jsem povinnosti v podobě návštěvy Prahy a zamířil na Slovensko za rodinou, viděl jsem se i se sestrou. Šlo pro mě o vzácné okamžiky. V sezoně na setkání není moc času. Jen při závodech, kdy za mnou občas přijedou," vypravoval Sagan.

Po konzultaci s trenérem si naordinoval šest dnů volna. „Udržuji se v kondici, procvičuji jiné svaly, ale na kolo sednu až v Americe. Potřebuji tělo resetovat a připravit na další období," přiblížil nejbližší program Sagan, který v letošní sezoně bral šest umístění na stupních vítězů při etapových bitvách Tour Down Under v Austrálii, Vuelta San Juan v Argentině a Tirrenu Adriaticu v Itálii. Jen jednou však slavil vítězství.

Foto: skoda-auto.com

Peter Sagana v zeleném dresu pro vedoucího muže bodovací soutěže Tour de France.

Při klasikách pak dojel čtvrtý v Milán-San Remo, pátý při Paříž-Roubaix, ale jinak je nejlepším umístěním jedenáctá příčka z bitvy Kolem Flander. „Někteří možná čekali z dosavadní části letošní sezony více. Nezávodil jsem ale v nejlepší formě, jakou jsem kdy měl. Rozdíl mezi vítězem a desátým v cíli je minimální," přemítal Sagan.

„Šel jsem do závodů po návratu do Evropy oslabený vlivem střevní virózy. Mojí formě i výsledkům to neprospělo. Každopádně si nestěžuji a hodnotím dosavadní část sezony pozitivně. Nicméně se těším na další fázi a doufám, že bude lepší," pronesl Sagan, který se už v úterý přesunul z Prahy do Monaka, následně zamíří ve čtvrtek do USA. „Budu za oceánem trénovat, pak absolvuji etapový závod Kolem Kalifornie," nastínil nejbližší tréninkové plány cyklistický fenomén ze Slovenska.

Reklama

Související témata: