Hlavní obsah

Čtyřicet stupňů, prach v plicích. Jihoafrické dobrodružství začalo v extrémních podmínkách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Svou krásu, ale i obtížnost ukázal už úvodní prolog 20. ročníku slavného závodu horských kol Cape Epic. S 26 kilometry trati v divoké přírodě Jihoafrické republiky se pral i olympijský šampion Jaroslav Kulhavý, který ve dvojici s Filipem Adelem finišoval na 21. příčce. „Umístění není podstatné, spíš časové rozestupy. A ztráta na první desítku není nic, co by se nedalo v dalších dnech smazat,“ věří 39letá legenda.

Úvodní prolog 20. ročníku slavného závodu horských kol Cape EpicVideo: Superior

 
Článek

České duo z týmu Superior vyrazilo na trať ve 12:46 hodin místního času. Tempo zpočátku určoval zkušenější z dvojice. „Táhnul jsem aspoň na rovinkách, ale v kopcích se mi nejelo vůbec dobře. Šíleně se prášilo, nebylo to vůbec příjemné. Nadýchal jsem se prachu a na deset minut mě to úplně vyřadilo ze závodního tempa,“ líčil Kulhavý a přiznal, že po závodě se mu nemluvilo nejlépe.

Při rozhovoru v cíli už však vypadal o dost lépe a čistěji než jeho kolega. „Nebylo to tak, že jsem jel furt vepředu. Přijel jsem ještě špinavější, jenom už jsem se stihl trochu umýt,“ usmál se a v obličeji zaprášený Adel přitakal. „Pro druhého je to vždycky těžké. První mu zvedá prach, který pak jde do obličeje. Je nutné jet těsně v závěsu, což je ale obtížné,“ popisoval Adel.

Ačkoliv šlo jen o kratší prolog a další etapy budou mít vždy přes 60 kilometrů, už první zkouška závodníky pořádně otestovala. „Velký vedro, asi čtyřicet stupňů. V kombinaci s prašnou tratí fakt extrémní podmínky. Ale terén se oproti pátku kupodivu trochu zlepšil. Nevím, jak je to možné,“ divil se Adel. „Ale byl to hodně těžký prolog. Hlavně že jsme neměli žádný defekt, nespadli jsme a nic jsme nezničili,“ ulevilo se Kulhavému.

Foto: Superior

Jaroslav Kulhavý v cíli prologu Cape Epic

Zkušený český pár by na letošním Cape Epic rád zaútočil na vítězství v některé z etap a probojoval se v celkovém pořadí do elitní desítky. „Výsledek je zatím takový standard. Hlavně že už je to za námi a můžeme se těšit na další etapy, které nám budou víc sedět, protože oba jsme spíš vytrvalci. Věřím, že se mi pojede líp a trochu se rozdýchám,“ doufá Kulhavý.

Nejlepší výsledek ze tří českých dvojic zajela dvojice Martin Stošek s Petrem Vakočem, kteří z 54 týmů v elitní kategorii finišovali patnácti. Třiadvacátou pozici pak obsadili nováčci Lubomír Petruš a Karel Hník. Prolog ovládl slavný Švýcar Nino Schurter s Dánem Sebastianem Finim.

Osmidenní Cape Epic pokračuje v pondělí 1. etapou, která prověří závodníky 88 kilometry a 2450 výškovými metry. „Budeme se chtít v první regulérní etapě posunout pořadím,“ přislíbil Kulhavý.

Cape Epic, prolog - 26 km:
1. Schurter (Švýc.), Fini (Dán.) 1:02:38
2. Beers (JAR), Grotts (USA) +51
3. Becking (Ned.), Alleman (Bel.) +1:32
...15. Stošek, Vakoč +3:45
21. Kulhavý, Adel +6:16
23. Petruš, Hník (všichni ČR) +6:35

Reklama