Hlavní obsah

Jumbo skončí v příštím roce jako sponzor v cyklistice a rychlobruslení

Nizozemská společnost Jumbo ukončí v roce 2024 sponzorské aktivity ve sportu, v němž se angažuje především v cyklistice a rychlobruslení. O významného sponzora tak přijde například elitní cyklistická stáj Jumbo-Visma. Provozovatel supermarketů vydával ročně na sponzoring zhruba 20 milionů eur (471 milionů korun).

Foto: Geert Vanden Wijngaert, ČTK/AP

Christophe Laporte (vpravo) a Wout van Aert z Jumbo-Visma triumfálně přijíždějí do cíle klasického závodu Gent-Wevelgem. Ilustrační foto.

Článek

V cyklistickém týmu se odchod sponzora dotkne mimo jiné úřadujícího vítěze Tour de France Jonase Vingegaarda z Dánska, slovinské hvězdy Primože Rogliče, Belgičana Wouta van Aerta a v ženské stáji Marianne Vosové z Nizozemska. V rychlobruslení závodí za nizozemský tým Jumbo například mistryně světa Jutta Leerdamová či olympijští šampioni Thomas Krol a Sven Kramer. Individuální podporu od společnosti Jumbo inkasuje už řadu let i nizozemský mistr světa formule 1 Max Verstappen.

Důvodem stažení Jumba jsou podle nizozemských médií problémy v rodině vlastníků. Zakladatel společnosti Karel van Eerd zemřel v prosinci 2022, jeho syn a dědic Frits van Eerd je ve vazbě kvůli trestnímu stíhání pro podezření z praní špinavých peněz a z firmy musel odejít. Nové vedení společnosti nevylučuje, že ve spojení se sportem bude později v jiné roli pokračovat.

Reklama

Související témata: