Hlavní obsah

Czech Tour plná hvězd! Přijede slavná stáj Jumbo-Visma, ve hře může být i šampion Tour de France

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Největší cyklistický etapový závod na českém území se stále rozrůstá. Czech Tour, v minulých dvou letech Sazka Tour, přivítá na konci července i nejlepší tým současnosti, nizozemskou stáj Jumbo-Visma, jejíž dres obléká i úřadující dánský šampion Tour de France Jonas Vingegaard.

Foto: Markéta Navrátilová/Czech Tour

Czech Tour a Závod míru U23 na tiskové konferenci odtajnily plány na letošní ročník.

Článek

Se staronovým názvem a ještě vyššími ambicemi představil ředitel závodu Leopold König letošní ročník Czech Tour, jehož generálním partnerem zůstává společnost Sazka. „Ukazujeme světu, že v Česku umíme dělat skvělou cyklistiku. Budujeme národní sportovní poklad. I proto máme v názvu slovo ‚Czech'. Chceme, aby bylo jasné, s jakou zemí jsme spjatí," uvedl König.

V loňském roce ovládl závod belgický tým z World Tour Intermarché-Wanty-Gobert i s českým cyklistou Janem Hirtem, na letošní ročník dorazí ještě zářivější skvadra nizozemské stáje Jumbo-Visma.

Čtyřetapová Czech Tour ovšem odstartuje 27. července, jen čtyři dny po konci Tour de France, a tak se nedá očekávat účast největších hvězd. „Ale je možné, když někdo odstoupí z Tour de France v prvních dnech, tak že přijede k nám. Ani samotné týmy však zatím neví, koho sem vyšlou," uvědomuje si ředitel závodu.

Foto: Markéta Navrátilová/Czech Tour

Ředitel cyklsitické Czech Tour a Závodu míru U23 Leopold König

Jednotlivé stáje se ovšem snaží motivovat. „Nejen finančně, ale i tím, jak kvalitní závod směrem k přípravě na Vueltu nebo mistrovství světa to může být," pokračoval König. Vedle Jumbo-Visma se v Jeseníkách představí například i německá stáj BORA - hansgrohe.

„Přítomnost dvou elitních týmů z World Tour potvrzuje, že jdeme správným směrem. A jednáme o dalších skvělých formacích," prozradil bývalý cyklista s tím, že naťuknutý je i Israel-Premier Tech se čtyřnásobným vítězem Tour de France Chrisem Froomem. „Klidně se může stát, že na Tour de France z jakéhokoliv důvodu nepojede a dorazí sem," mínil König.

Závodníci ujedou během čtyř etap celkem 665,8 kilometru s převýšením 11190 metrů. „Nečeká je nic dobrého," usmál se König. „I ta nejlehčí etapa nastoupá přes 2000 metrů, ačkoliv je sprinterská. Délka kopců je převýšením podobná s alpskými velikány. Tenhle závod vyhrávají vrchaři. Nejlepší jezdci na světě z těch nejlepších týmů," popisoval. Královská etapa nabídne hned dvě stoupání na Dlouhé stráně a finiš na Červenohorském sedle

Dalším lákadlem v Jeseníkách bude i tradiční Závod míru jezdců do 23 let, který se pojede od 8. do 11. června. „Každý rok vidíme, že k nám jezdí silní kluci, které záhy najdete ve World Tour. Jednotlivé reprezentace na Závod míru posílají nejlepší cyklisty. A všichni si pravidelně pochvalují, že Jeseníky ukazují sílu všech jezdců," pochvaloval si König, jenž je ředitelem i tohoto závodu, který v minulosti absolvovali třeba Tadej Pogačar, Filippo Zana nebo David Gaudu.

Velké ambice by navíc znovu mohl mít i český tým, pokud by opět jeli 20letí talenti Mathias Vacek, loni celkově třetí, s Pavlem Bittnerem. „Jsme s českými kluky ve spojení. Ale záležet bude pochopitelně na programech jejich stálých týmů," doplnil König.

Reklama

Související témata: