Hlavní obsah

Konec se blíží! Peloton Tour skandálně zastavili ekologičtí aktivisté

Pořádně horko bylo při úterní desáté etapě Tour de France a nebylo to jen vinou slunce ostře pálícího do asfaltu. Šestatřicet kilometrů před cílem totiž musel peloton k nelibosti všech závodníků zastavit kvůli akci aktivistů protestujících proti dopadům klimatických změn.

Foto: Gonzalo Fuentes, Reuters

Četníci odtahují ekologické aktivisty z trasy Tour de France.

Článek

Demonstranti z hnutí Derniére Rénovation zablokovali vozovku svými těly a celou scénu zdramatizovali zapálenými dýmovnicemi. Bylo to přitom krátce poté, co se Alberto Bettiol utrhl z pětadvacetičlenné skupinky uprchlíků a vybudoval si půlminutový náskok. Italský jezdec lidskou skrumáží v růžové mlze ještě prokličkoval, záhy jej ale dojel motocykl a závodník týmu Education First musel zastavit stejně jako zbytek startovního pole.

A Bettiol jen nevěřícně kroutil hlavou, čeho se na Staré dámě dočkal.

Aktivistická skupina přitom o sobě dala vědět už zkraje června při letošním French Open. Tehdy přerušila protestem semifinálový duel mezi Marinem Čiličem a Casperem Ruudem, během kterého se demonstrantka v tričku s nápisem „Zbývá 1028 dnů" připoutala k síti. Dnes na Tour de France měli protestující trika se stejným nápisem a číslovkou 989. Odpočet se podle všeho váže ke zprávě OSN, která říká, že čas na zpomalení klimatické změny se krátí.

Foto: Daniel Cole, ČTK/AP

Tadej Pogačar během neplánované zastávky během 10. etapy, kterou narušili demonstranti.

„Raději bych seděla s dědou na pohovce a sledovala s ním Tour, zatímco by vláda dělala svou práci. Realita ale bohužel taková není. Svět, do kterého nás politici posílají, bude světem, v němž žádná Tour de France nebude existovat. Bude to svět, v kterém budeme mít problémy nasytit a ochránit naše rodiny. Čekají nás války a hladomory. Musíme jednat a snažit se zachránit, co ještě zachránit lze," píše hnutí v prohlášení, které k protestu vydalo.

Skandální narušení Tour přitom není žádnou novinkou. Třeba v roce 2018 zastavili 16. etapu protestující farmáři, kteří zatarasili vozovku balíky slámy. Police proti nim dokonce použila slzný plyn, který ale zasáhl i některé jezdce včetně Chrise Frooma či Petera Sagana.

Reklama

Související témata:
Klimatická krize