Hlavní obsah

Konec. Tým INEOS potvrdil rozchod, Froome završí kariéru u Izraelců

Aktualizováno

Po deseti letech konec. Cyklistická stáj INEOS (dříve Sky) na svém webu potvrdila, že na konci roku neprodlouží končící kontrakt s Chrisem Froomem, který se v jejích barvách stal čtyřikrát šampionem Tour de France, dvakrát ovládl Vueltu a jednou Giro d'Italia. Od roku 2021 bude rodák z keňského Nairobi oblékat dres stáje Israel Start-Up Nation (ISN), která má nově licenci World Tour. Dohodl se s ní na dlouhodobém kontraktu, který podepíše 1. srpna, podle vyjádření budoucího zaměstnavatele potrvá spolupráce do konce Froomeovy kariéry.

Foto: Sport.cz

Slavný britský cyklista Chris Froome se během uplynulého roku vrátil na silnici po těžkém zranění.

Článek

Tým aktivně reagoval na bující šeptandu o Froomově konci, podle některých spekulací dokonce neměla nejvýraznější tvář stáje jet už na konec prázdnin odloženou Tour de France.

„Rozhodli jsme se neobnovit Chrisovu současnou smlouvu, která skončí v prosinci. Oznamujeme to dřív, než je obvyklé, abychom utnuli spekulace a umožnili týmu plně se soustředit na nadcházející sezonu," uvedl v prohlášení na webu INEOSu šéf stáje Dave Brailsford.

Froome byl stejně jako Brailsford nebo legenda britské cyklistiky Bradley Wiggins s týmem Sky, který si vytkl ambiciózní cíl dobýt jako první britská stáj titul z Tour de France, svázán od samého počátku v roce 2010. „Chris byl s námi od prvních chvil. Je velký šampion a pojí nás nezapomenutelné vzpomínky. Přesto věřím, že je naše rozhodnutí správné - pro tým i pro něj samotného," poznamenal Brailsford.

Oslabená pozice

Pozice britského závodníka, který se během uplynulých dvanácti měsíců zotavoval po zranění při hrůzostrašném pádu během tréninku na Critérium du Dauphiné, totiž přestala být stabilní.

Foto: Sport.cz

Chris Froome na jednotce intenzivní péče

„Šampion jeho formátu chce mít pochopitelně jasně vedoucí roli. Tu mu ale v současnosti nemůžeme zaručit a přestupem do jiné stáje ji naopak získá. A v rámci týmu INEOS se otevře cesta pro další závodníky, kteří na svou příležitost teprve čekají a obětovali jí spoustu tvrdé práce. To vše je ale budoucnost. Nyní se tým zcela soustředí na nadcházející sezonu. Stejně jako všichni ostatní se už nemůžeme dočkat, až se začne za měsíc opět závodit," vysvětlil Brailsford.

V podobném duchu se k situaci staví i Froome, který by se rád rozloučil pátým titulem z Tour. „Byla to fenomenální dekáda. Společně s týmem jsme dokázali neskutečné věci a mé vzpomínky jsou jako poklad. Těším se na nové výzvy, ještě před tím chci ale vyhrát v barvách INEOSu popáté Tour de France," uvedl pětatřicetiletý závodník.

Nový tým vyhlíží světlé zítřky. I s pomocí Andrleho

Současně už ale Froome hledí do budoucnosti. "ISN je talentovaný tým, který zaznamenal velký progres, a cítím, že spolu můžeme dosáhnout velkých věcí," poznamenal na facebooku izraelské stáje.

Příchod britské hvězdy označil spolumajitel stáje Sylvan Adams za historický okamžik nejen pro tým, ale pro celý izraelský sport. "Chris je nejlepší jezdec své generace a bude lídrem našich sestav na Tour de France a dalších Grand Tour. Jsme připraveni kolem něj vybudovat podpůrný tým, abychom mohli společně psát historii a naplnit náš hlavní cíl: vyhrát Tour de France. S Chrisem se posuneme na novou úroveň, na úplnou špici tohoto sportu," uvedl Adams.

Mezi nadřízené rodáka z Nairobi by měl po jeho přestupu patřit i bývalý silniční profesionál René Andrle, jenž se letos stal oficiálně prvním Čechem v historii na postu sportovního ředitele u worldtourové stáje.

Reklama

Související témata: