Hlavní obsah

König dál stoupá, na Tour de France už je osmý! V sobotu kraloval Polák Majka

Risoul
Aktualizováno

Čtyřiadvacetiletý člen týmu Saxo-Tinkoff Rafal Majka vyhrál sobotní čtrnáctou etapu Tour de France z Grenoblu do Risoulu a po 21 letech získal pro Polsko druhé vítězství v historii slavného závodu. Další úspěšný den má za sebou také Leopold König - český závodník skončil devátý a v celkovém pořadí Tour se vyhoupl o dvě pozice na osmou příčku. Ve žlutém dresu dál jede Ital Vincenzo Nibali, který dojel v sobotu druhý.

Foto: Profimedia.cz

Český cyklista Leopold König se na Tour de France vyšvihl na osmé místo průběžného pořadí.

Článek
Fotogalerie

Nibali v závěrečném stoupání do lyžařského střediska na Montée de Risoul útočil a získával vteřiny v celkové klasifikaci, ale uprchlíka Majku, před kterým dokončil páteční alpskou etapu, již nedohnal. V závěru v souboji o druhou příčku alespoň bezpečně porazil třetího Francouze Jeana-Christopha Pérauda.

König po třetím místě z páteční etapy byl znovu vidět a cílem projel 80 vteřin po vítězi. Na pátou příčku, kterou by vyrovnal loňské české maximum Romana Kreuzigera ztrácí tři minuty a 43 vteřin.

Český jezdec byl na tom v závěru dobře, i když v druhém ze tří velkých stoupání, výšlapu do výšky 2360 metrů nad mořem na Col d'Izoard, to nečekal. "Já se sice na Izoardu cítil špatně a říkal si, že nastavím jen mód přežití, abych v posledním kopci ztratil co nejméně. Nohy mě ale mile překvapily," citovaly Königa internetové stránky Českého svazu cyklistiky.

Poslední dva dny v horách hodnotil pozitivně. "Nakonec jsem rád za ten výkon, co jsem v Alpách předvedl, strašně rád. Tým pracoval úplně úžasně, takže já Alpy hodnotím na jedničku," uvedl König.

Majka se radoval z premiérové výhry

Až těsně za českým jezdcem byl druhý jezdec průběžného pořadí Španěl Alejandro Valverde, který na Nibaliho ztratil přesně minutu a v celkovém pořadí tak zaostává už o 4:37.

Majka na poslední chvíli nahradil v nominaci na Tour Romana Kreuzigera, který nestartuje kvůli nesrovnalostem v biologickém pasu, a zařídil první vítězství pro stáj Tinkoff-Saxo. "Ztratili jsme Alberta (Contadora) poté, co jsme do letošní Tour napřeli tolik úsilí, nějakou výhru jsme už potřebovali," cítil zadostiučinění vlastník týmu Oleg Tinkov.

Polák se radoval, že po pátečním druhém místu konečně utnul svou smůlu. "Tohle je moje první vítězství v kariéře. Dosud jsem byl pořád druhý, třetí. Věděl jsem, že musím ujet, protože jinak by mě ostatní v závěru porazili. Potřeboval jsem zaútočit včas a povedlo se," řekl.

Druhý český jezdec v pelotonu Jan Bárta dokončil etapu na 76. místě a celkově mu patří 73. příčka.

Cyklistický závod Tour de France - 14. etapa: Grenoble - Risoul (177 km):
1. Majka (Pol./Tinkoff-Saxo) 5:08:28
2. Nibali (It./Astana) -24
3. Péraud (Fr./AG2R) -26
4. Pinot (Fr./FDJ.fr)
5. Bardet (Fr./AG2R) oba -50
6. Van Garderen (USA/BMC) -54
7. F. Schleck (Luc./Trek) -1:01
8. Ten Dam (Niz./Belkin) -1:07
9. König (ČR/NetApp) -1:20
10. Valverde (Šp./Movistar) -1:24
76. Bárta (ČR/NetApp) -18:25
Průběžné pořadí:
1. Nibali 61:52:54
2. Valverde -4:37
3. Bardet -4:50
4. Pinot -5:06
5. Van Garderen -5:49
6. Péraud -6:08
7. Mollema (Niz./Belkin) -8:33
8. König -9:32
9. Ten Dam -10:01
10. Rolland (Fr./Europcar) -10:48
73. Bárta -2:07:21

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články