Hlavní obsah

Křivoklátský masakr. Sáblíková obhájila triumf, pomohl i Štybar

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bolavé nohy, nádherné počasí a skvělá atmosféra. Druhý ročník projektu L'Etape Czech Republic by Tour de France přilákal 2300 závodníků, od profesionálů po hobíky, kteří si to rozdali na tratích 130 a 90 km na ještě náročnější trati než při loňské premiéře. Velkou radost měla v cíli na Strahově rychlobruslařka Martina Sáblíková, které se mezi ženami podařilo obhájit loňské prvenství.

Jely se bomby, byl to masakr, líčí Martina Sáblíková zážitky z L´etape. Pomohl jí Zdeněk ŠtybarVideo: Sport.cz

 
Článek

L'Etape dává cyklistům mimo peloton WorldTour šanci na jeden den okusit atmosféru Tour. Projekt odstartoval v roce 1993 na tratích Staré dámy ve Francii, kde se zpravidla koná během volného dne Tour na trase horské etapy v Alpách či Pyrenejích, projekt se ale psotupně rozšiřuje i do dalších od Austrálie, přes Jižní Ameriku a Asii po Evropu.

V Česku se konala poprvé loni, se startem i cílem na pražském Strahově. Trasa vede na západ od hlavního města do a po rovinatém úvodu prověří nohy všech vyhlášené kopce v křivoklátských lesích. Letos pořadatelé posunuli laťku opět o něco víc a na závodníky čekalo celkem 1900 nastoupaných metrů.

Foto: Markéta Navrátilová

Divácký karneval na prvním vrcholu vyhlášeného stoupání do obce Sýkořice si v ničem nezadal s fanouškovskými kreacemi při Tour de France.

„Bylo to pro mě určitě náročnější než minulý ročník. Zezačátku se jely neuvěřitelný bomby, co chlapi předváděli bylo neuvěřitelný. Už před první horskou prémií jsem toho měla celkem dost. A pak se mi nějak podařilo jet posledních 40 km sama, takže to bylo hodně náročné. Ale na druhou stranu to bylo super, chlapi jsou ohleduplní, občas mě někdo vytáhl, pomohl mi i Zdenda Štybar," pochvalovala si Sáblíková v cíli, jímž projela 99 sekund před svou rychlobruslařskou kolegyní Nikolou Zdráhalovou.

V pelotonu nechyběly vedle české legendy ledových oválů a Štybara i další osobnosti. Třeba vítěz Tour z roku 2010 Andy Schleck, majitel tří etapových vavřínů na Staré dámě Ján Svorada či paralympijská ikona Jiří Ježek. „Na Křivoklátsku trénuji celý život a mohl jsem si užít jízdu takříkajíc v domácím prostředí. A jsem pyšný, jaký neskutečný zážitek si závodníci ze všech koutů Česka i celého světa z mého kraje odvážejí," chválil šestinásobný paralympijský vítěz.

Pořadatelé české verze L'Etape mají podepsanou smlouvu ještě na dva následující ročníky a hned po skončení letošního dílu začali spřádat plány na ten příští. „Pokud chceme být každý rok o něco lepší, čeká nás opět hodně práce," poznamenal spokojený šéf organizačního týmu Přemysl Novák.

Reklama