Hlavní obsah

Kulhavý vyhlásil návrat na kolo! Pojede i nejtěžší závod planety: Ještě nepatřím mezi amatéry

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před dvěma týdny oslavil 39. narozeniny a s vrcholovou kariérou se rozloučil už téměř před rokem a půl, přesto cyklista Jaroslav Kulhavý ještě nedal definitivní sbohem závodění. V poslední době se věnoval terénnímu triatlonu Xterra, teď však olympijský šampion v cross country vyhlásil návrat na horské kolo. „Zdraví drží, na důchod se ještě necítím,“ prohlásil.

Foto: Michal Červený/mtbs.cz

Jaroslav Kulhavý na archivním snímku

Článek

Před rokem založil vlastní tým Ostra Multicraft Čeladná, který se teď rozšířil zejména o jezdce na horských kolech. A jedním z nich bude i sám zakladatel Kulhavý. „Návrat k bikům s ohledem na potřeby týmu byl přirozený,“ prozradil v rozhovoru pro server WeLoveCycling.cz.

Rodák z Ústí nad Orlicí se plánuje představit například v maratonu na domácím Světovém poháru v Novém Městě na Moravě a rovněž na mistrovství republiky i světa. Nejdříve však ve druhé polovině března absolvuje nejtěžší etapový závod horských kol na světě, slavný Cape Epic v Jihoafrické republice, který dokázal třikrát ovládnout.

„Budu v roli kapitána našeho týmu s Filipem Adelem. Určitě nechceme být jen do počtu. Elitní desítka by byla super, zkusíme vyhrát jednu z etap,“ líčil Kulhavý. „S účastí se rozhodně nespokojím. To nemám v povaze,“ usmál se.

Mezi profesionály se vrátil navzdory zranění z konce minulé sezony, kdy si zlomil klíční kost. „Zdraví ale jinak drží, i když je fakt, že se občas musím podívat do občanky… Už se nepovažuju za profesionála, ačkoliv mezi nimi stále jezdím. Lidi mě určitě neuvidí na startu každý víkend, ale zároveň ještě určitě nepatřím mezi amatéry,“ podotkl.

Při práci ve vlastním týmu už ovšem nemá na trénink a regeneraci tolik času. „Nejsem v situaci, že bych se zaměřil jenom na sport, regeneraci a spánek. Můj život se změnil. Na soustředění to ještě jde, ale doma je diář hodně nabitý. Nemám sice pevnou pracovní dobu, ale už se primárně věnuji mimosportovním pracovním aktivitám,“ vysvětloval.

Věří však, že i o generaci mladším sokům stále může konkurovat. „Nejezdím na závody, abych se honil za vlastními ambicemi. Ale pořád se umím připravit na limit, zúročit zkušenosti. V minulém roce jsem jel mistrovství republiky v cross country bez speciálního tréninku a dojel jsem i s defektem sedmý. Těšilo mě být mezi svými,“ doplnil Kulhavý.

Reklama