Hlavní obsah

Loučení bez fanfár. Saganovi ale musí cyklistika poděkovat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslední roky už jeho jméno na vrcholu chybělo, ale svou kariérou se Peter Sagan do silniční cyklistiky zapsal neodmyslitelně. Slovenský Tourminátor v neděli odjel svůj rozlučkový závod na silnici. Kariéru 33letý showman uzavře na horském kole s velkým cílem. Probojovat se na olympijské hry v Paříži.

Foto: Panoramic / Jan De Meuleneir, ČTK

Peter Sagan na snímku z letošního MS v Glasgowě

Článek

Úsměvy na všechny strany, pověstná jízda na zadním kole, neotřelý způsob závodění. Peter Sagan dělal cyklistiku po svém. A bavil. Zejména díky třem titulům mistra světa v řadě a zisku sedmi zelených trikotů na Tour de France přivedl k cyklistice celý národ, celou slovenskou zemi. Za to by mu měl sport poděkovat.

Navzdory tomu, že se žilinský rodák neloučí na vrcholu. Po prodělání covidu ho trápily vleklé zdravotní problémy a už se do top formy nikdy nevrátil. A neprospělo mu ani poslední dvouleté angažmá ve francouzském týmu TotalEnergies, kam si ho pořídili spíš jako reklamu. Do cyklistiky navíc přišla nová generace hvězd v čele s ještě většími univerzály, jako jsou Mathieu van der Poel nebo Wout van Aert.

Čtrnáct let v profesionálním pelotonu slovenské legendě bohatě stačilo. Už během své poslední Tour de France hovořil o tom, že je opravdu rád, že tenhle ročník je jeho poslední. „Jedna kapitola se uzavírá, ale další hned začíná,“ říkal před svým závěrečným závodem, kterým byla teď v neděli Tour de Vendée.

Sagan se při své rozlučce ukázal jako skvělý týmový hráč. Na klání nižší kategorie mohl zkusit zaspurtovat o přední příčky, ale místo toho připravil pozici pro parťáka Sandyho Duhardina, jenž nakonec finišoval třetí.

Teď už se Sagan vrhne na horské kolo. „Vždycky jsem říkal, že na něm chci skončit kariéru, protože jsem ji tam také začínal. Těší mě to, protože jízdu na horském kole si opravdu užívám,“ popisoval už při oznámení konce silniční kariéry.

Je však stále možné, že v rámci přípravy na boj o olympiádu se představí na některých menších závodech na silnici. A to v dresu slovenského týmu RRK Group Pierre Baguette Benzinol, kde je sportovním ředitelem jeho starší bratr Juraj.

Tak či tak, hvězda se jménem Sagan vyhasla, ale v paměti fanoušků už navždy zůstane. Majitel 121 profesionálních výher bude v cyklistice chybět. „Celý peloton i fanoušci budou postrádat tvé charisma a talent. Díky za to, co jsi našemu sportu dal,“ vzkázal na Instagramu italský cyklista a Saganův kamarád Filippo Ganna.

A přidali se i další, například vítěz Tour de France z roku 2018 Geraint Thomas. „Gratuluju k silniční kariéře, o jaké můžeme mnozí z nás jen snít. Ačkoliv jsem si teda jistý, že jsi inspiroval novou generaci, která dokáže téměř všechno, takže za tohle neděkuju,“ napsal se smějícím se smajlíkem na sociální síti X 37letý britský vrchař.

Reklama

Související témata: