Hlavní obsah

Ještě větší dominance? Rýsuje se spojení dvou elitních cyklistických týmů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tohle by byla velká bomba v cyklistickém světě. V něm se v posledních hodinách nehovoří o ničem jiném než spojení dvou elitních stájí. Jumbo-Visma a Soudal Quick-Step mají vytvořit supertým z Beneluxu. Uvidíme tak v jednom dresu Vingegaarda, Rogliče, Van Aerta, Kusse, Evenepoela i Landu?

Foto: Susana Vera, Reuters

Remco Evenepoel (vpravo) a Sepp Kuss (druhý zprava) už by brzy mohli jezdit za společný tým.

Článek

S utajovanou novinkou přišel nizozemský server WielerFlits. Už během Tour de France údajně proběhly první kontakty mezi nizozemskou stájí Jumbo-Visma, která aktuálně nemá v pelotonu konkurenci, a belgickým týmem Soudal Quick-Step, v jehož dresu jezdí i Češi Jan Hirt a Josef Černý.

A zásadní českou stopu má pak tato skvadra v podobě majitele týmu miliardáře Zdeňka Bakaly, který Quick-Step vlastní už od roku 2010. S ním se vedení Jumbo-Visma sešlo v Ženevě a výsledky schůzky opět přiblížily realizaci fúze dvou silných stájí z Beneluxu.

Myšlenka má navíc podporu i dvou hlavních sponzorů. Už od příštího roku by tak v pelotonu mohl figurovat hvězdný supertým Visma-Soudal, případně Soudal-Visma.

Celá idea vypadá sice na první pohled velmi zářivě, je však otázkou, jestli nepřinese ještě větší dominanci jednoho týmu. Už v současné konstelaci obsadil výběr Jumbo-Visma celé pódium na španělské Vueltě i v nedělním závodě mistrovství Evropy.

Nutné by pochopitelně bylo i výrazně zúžit soupisku. Pro příští sezonu má Jumbo pod smlouvou už 27 jezdců a Quick-Step 23 závodníků. Velká část z nich by si tak musela hledat nové angažmá, což nebude ve chvíli, kdy většina stájí už má složení kompletní, vůbec snadné. Nemluvě o tom, že by rovněž musela přijít výrazná redukce také v realizačním týmu.

A co na to vůbec řeknou samotní cyklisté, kteří v nové skvadře zůstanou? Vidět loňského mistra světa a šampiona Vuelty Remca Evenepoela ve stejném dresu jako Jonase Vingegaarda nebo Primože Rogliče je sice zajímavý pohled, jenže příliš kohoutů na jednom smetišti by také nemuselo dělat dobrotu.

Reklama

Související témata: