Hlavní obsah

Pogačar se vysmál soupeři, ten naštvaně mrsknul kolem. Nizozemská velmoc je zatím o krok zpět

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dva týmy, které soupeří o celkové vítězství na Tour de France, jsou zatím v dost odlišném rozpoložení. Tadej Pogačar v prvních dvou kopcovitých etapách v Baskicku rozmetal pochybnosti, jestli ho nebude výrazně limitovat dubnová zlomenina zápěstí, navíc jeho parťák z SAE Team Emirates Adam Yates ovládl první etapu a veze žlutý trikot. Naopak nizozemská stáj Jumbo-Visma zatím mírně ztrácí. Jonas Vingegaard nesbírá bonifikační sekundy a Van Aerta pořádně naštvalo druhé místo v nedělní etapě.

Foto: Gonzalo Fuentes, Reuters

Slovinský cyklista Tadej Pogačar v akci.

Článek

Ne, v prvních dnech se Tour de France rozhodně vyhrát nedá. A všechno zůstává naprosto otevřené. Role mírného favorita se však díky projevu na kole přesouvá z dánského obhájce titulu Vingegaarda na Slovince, který ovládl Starou dámu v letech 2020 a 2021. Pogačar je v pohodě, útočí, a na svého konkurenta najel díky bonifikacím 11 sekund.

Navíc v jeho týmu vládne pohoda, což dokazují obrázky po dojezdu 2. etapy. Přestože tentokrát stáj z Emirátů neslavila vítězství, udržela žlutý trikot a Pogačar finišoval třetí. Když se pak vyjížděl na trenažeru, se širokým úsměvem na rtech si povídal s lídrem závodu Adamem Yatesem.

Nadšeně popisoval, jak sledoval naštvaného Van Aerta, který po dojezdu za nečekaným vítězem Victorem Lafayem jen frustrovaně máchl rukou do vzduchu. A Pogačar s dobrou náladou přihodil i ono gesto, čímž parťáka rozesmál.

Naopak hvězdný Van Aert, nejuniverzálnější cyklista současnosti, zuřil ještě v zákulisí. Podle serveru VeloNews.com Belgičan před týmovým autobusem naštvaně hodil kolo na zem a zanadával si.

V nizozemském týmu vědí, že 2. etapa měla být jejich. „Je snadné mluvit zpětně, ale měli jsme dělat věci jinak," vykládal ředitel týmu Frans Maassen. „Poslední útok od Lafaye byl příliš. Kdyby Wout vyrazil dříve, Pogačar by ho přejel. To Wout věděl. Je zklamaný, a to by měl být," řekl na adresu Van Aerta další ze sportovních ředitelů Grischa Niermann.

Jumbo-Visma může doplatit na to, že honí příliš zajíců najednou. Však také i lídr Jonas Vingegaard po etapě přiznal, proč po stoupání na Jaizkibel, kdy se s Pogačarem utrhl zbytku hlavní skupiny, neútočil. „Chtěli jsme, aby tu Wout vyhrál. Proto jsem se rozhodl nezaútočit," vysvětloval.

Ačkoliv Dán sprint o bonifikační sekundy prohrál, ví, že zatím není žádný důvod panikařit. V etapě dokázal rychle vyřešit i píchnuté kolo poté, co před Jaizkibelem řádil sabotér s připínáčky. „Jsem spokojený se svou pozici v celkovém pořadí i svou formou. I když po téhle etapě jsme všichni byli zklamaní," řekl Vingegaard pro web týmu.

Reklama

Související témata: