Hlavní obsah

Miláček pelotonu. Nikdo si nezasloužil vyhrát Vueltu víc, oceňují šampiona soupeři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tohle vítězství nikdo nečekal, o to nádhernější ale příběh Seppa Kusse je. Americký cyklista ovládl Vueltu z pozice superdomestika, který se ve španělských horách měl starat o dvě hlavní hvězdy týmu. Sympatického 29letého jezdce za tenhle nevídaný kousek ocenili nejen týmoví parťáci, ale i další tváře pelotonu.

Foto: Manu Fernandez, ČTK/AP

Vítěz Vuelty Sepp Kuss.

Článek

Dlouhé roky působil jako věrný domestik, volnou ruku na velkém závodě doteď nedostal. V plánu to nebylo ani nyní, ale když oblékl červený trikot po osmé etapě a v horách vykazoval skvělou výkonnost, vize jeho týmu Jumbo-Visma se změnila.

Nizozemská stáj odhalila velký potenciál. Vyhrát všechny tři Grand Tour sezony, navíc každou s jiným závodníkem? Tohle historie nezažila a týmu to přinese skvělou reklamu. A Kussovi nakonec hvězdní parťáci pomohli dovézt červený trikot až do Madridu.

„Jsem za Seppa ohromně rád, moc si to zaslouží. Jestli bude chtít, dostane šanci jet na celkové pořadí i v dalších závodech. Snad bude chtít,“ svěřil se vítěz Tour de France a týmový kolega v jedné osobě Jonas Vingegaard.

Kussův kousek je o to unikátnější, že jako jediný z celého pelotonu absolvoval Giro, Tour i Vueltu v jednom roce. A na všech třech třítýdenních etapácích byl pořádně vidět. Životní sezonu korunoval triumfem ve Španělsku a pobláznil tím rodné Durango, městečko o 20 tisících obyvatelích.

V rozhovorech střídal angličtinu se španělštinou, kterou ovládá špičkově, jelikož žije i trénuje v Andoře. A sám přiznával, že moc nechápe, co se vlastně stalo. „Jsem uchvácen, je ve mně šílené množství pocitů. Nejsem zvyklý na tolik pozornosti,“ usmál se Kuss.

Při slavnostním dojezdu do Madridu byl hlavním objektem v záři reflektorů. A slýchal komplimenty ze všech stran. „Pořád zůstává sám sebou. Ráno v autobuse zmiňoval, že tohle vítězství pro něj znamená stejný úspěch jako výhry Vingegaarda na Tour a Rogliče na Giru. To mluví za všechno,“ líčil sportovní ředitel týmu Marc Reef.

Slova uznání měli i soupeři. „Byl ten nejsilnější a ukazoval to celý závod, někdy i bez pomoci týmových kolegů. Nikdo si nezaslouží výhru víc jako on,“ uznale pokyvoval čtvrtý muž celkového pořadí 21letý Španěl Juan Ayuso.

Poklonu Kuss obdržel i od jednoho z těch nejzkušenějších, druhého muže letošního Gira Gerainta Thomase. „Sepp je super týpek. Vždycky pomáhá a skvěle jezdí pro ostatní, tak je teď parádní ho vidět užívat si svou chvilku slávy. Přitom jsem si na začátku Vuelty říkal, že nemá šanci, že odpadne. Ale ukázal, že nemám pravdu. A to je paráda,“ oceňoval 37letý Brit.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.