Hlavní obsah

GLOSA: Nechat vyhrát superdomestika? Logický krok, ale Jumbo si háže klacky pod nohy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Znáte ten pocit, když stojíte před důležitým rozhodnutím a ani jedna ze dvou možností není stoprocentně ta pravá? Přesně takhle se museli cítit sportovní ředitelé cyklistického týmu Jumbo-Visma, který na Vueltě zdecimoval veškerou konkurenci. A tak šlo jen o to, jestli zvítězí dojemný příběh věrného pomocníka, nebo jestli vedení nechá jezdce si to mezi sebou na férovku rozdat.

Foto: Isabel Infantes, Reuters

Americký cyklista Sepp Kuss si na Vueltě pojistil celkové prvenství, etapu vyhrál Nizozemec Wout Poels.

Článek

Přiveze dnes červený trikot do Madridu ten nejlepší? Dost možná ne. Sepp Kuss šel do vedení už po osmé etapě. Veškeří soupeři odpadli, zůstali jen dva týmoví kolegové Jonas Vingegaard a Primož Roglič. A ti amerického superdomestika, jenž jim pomohl k triumfu na Tour de France, respektive Giru, z červeného dresu nevysvlékli. I když by toho nejspíš byli schopní.

Zvítězilo ale rozhodnutí týmu. Na Jumbo-Visma a především Rogliče se po středeční etapě se stoupáním na ďábelský vrchol Angliru strhla lavina kritiky, že Kusse v krizi nechali osamoceného a sami jeli vstříc etapovému prvenství. Drtivá většina cyklistické veřejnosti měla jasno. Nechte vyhrát Kusse, který celé roky plní roli loajálního parťáka. Jinak bude zle.

Chytré hlavy ve vedení týmu se daly dohromady. Z hvězdných vrchařů Rogliče s Vingegaardem se rázem stali poslušní beránci. Tohle byl logický krok. Všeho moc škodí. I moc dominance, Jumbo potřebovalo na titulní stranu novou tvář.

Jenže jak se k tomu mají postavit samotní jezdci? Dán to měl o něco snadnější, vyhrál druhou Tour de France v řadě, vrchol sezony už měl za sebou. Jenže Slovinec jel od květnového vítězného Gira jediný závod. Celou letní přípravu obětoval Vueltě, měl být jasným lídrem. Ovšem trochu překvapivě se španělského klání účastnil i Vingegaard a ještě překvapivěji nakonec musel strážit vedení domestika Kusse.

„Tým rozhodl, že Kuss vyhraje tento závod. Mám z toho smíšené pocity,“ připustil upřímně před sobotní etapou 33letý Roglič. Sice dodal, že o čtyři roky mladšímu Američanovi vítězství moc přeje, ale určitě lze pochopit, že mnohem radši by stál na nejvyšším stupínku on sám. Nebo by rád aspoň dostal možnost na sto procent ukázat, co v něm je.

Co přesně se dělo v zákulisí nejlepšího týmu světa, zahalilo tajemství. Na veřejnost se pak už dostala jen oficiální vyjádření zkreslena reklamními třpytkami. „Všichni s tímhle rozhodnutím souhlasili, jsme na stejné lodi. Ukazuje to, jakými sportovci Primož a Jonas jsou. Vyhrávají, ale taky umí vrátit něco klukovi, který toho pro ně udělal už tak moc,“ líčil sportovní ředitel Marc Reef.

Tohle gesto se ale může proti týmu rychle obrátit. Není tajemstvím, že Roglič touží být lídrem na největším závodu. Na Tour de France, kde mu před třemi roky proteklo vítězství mezi prsty. V Jumbo-Visma má kontrakt ještě na dvě příští sezony, ale přes Vingegaarda pravděpodobně šanci nedostane. A tak po něm pokukují jiné movité výběry, spekuluje se o zájmu skvadry Lidl-Trek nebo Movistaru.

Ačkoliv se trojici zkušených hvězd povedl historický kousek, když ovládli všechny tři Grand Tour sezony, tahle skvělá reklama pro nizozemský tým má kaňku. Jet vlastní závod prostě na popularitě moc nepřidá. „Lidi na gauči si můžou myslet co chtějí,“ odmítl Reef kritiku.

Reklama