Hlavní obsah

Mistr světa Sagan vyhrál na Tour druhou etapu a má rekord

Quimper
Aktualizováno

Slovenský mistr světa Peter Sagan vyhrál v hromadném spurtu do kopce pátou etapu cyklistické Tour de France a po nedělním úspěchu si připsal letošní druhé vítězství na "Staré dámě". Žlutý trikot lídra uhájil Belgičan Greg Van Avermaet.

Foto: Peter Dejong, ČTK/AP

Slovenský cyklista Peter Sagan vyhrál na letošním Tour de France druhou etapu.

Článek

Osmadvacetiletý Sagan se prosadil v závěru náročné etapy z Lorientu do Quimperu, kde na 204,5 km čekala na cyklisty řada kratších, ale prudkých stoupání. V závěru toho posledního se trojnásobný mistr světa vyvezl za Van Avermaetem a po kratším souboji s Italem Sonnym Colbrellim oslavil jubilejní desáté vítězství na Tour.

Zároveň si tím Sagan pojistil vedení v bodovací soutěži o zelený trikot, který ve čtvrtek ponese už 90. den v kariéře. Překoná tak rekord někdejší německé spurtérské hvězdy Erika Zabela. "Fakt rekord? To je dobré. Tak když už nic jiného, budu mít rekord z Tour," reagoval žilinský rodák.

Sagan po vítězství tradičně poděkoval kolegům z týmu Bora-hansgrohe za odvedenou podpůrnou práci. "Od poloviny etapy tahali vepředu a před posledním kopcem mě dostali do dobré pozice. Myslím, že Van Avermaet začal příliš brzo a připravil pro mě a Colbrelliho hodně dobrý spurt," poznamenal Sagan.

Van Avermaet se slovy svého soupeře souhlasil. "Asi jsem šel do spurtu opravdu až moc brzo. Myslel jsem si, že zatáčka byla blíž cíli, než skutečně byla. Ale hlavní je, že jsme neztratili čas, protože někdy v takových etapách hrozí větší průšvih než v horách," dodal lídr závodu.

Třetí dojel Belgičan Philippe Gilbert, jeho krajan Van Avermaet byl sedmý. V průběžném hodnocení má úřadující olympijský šampion náskok dvou sekund nad americkým kolegou z týmu BMC Tejayem van Garderenem. Na třetí místo se posunul díky bonusovým sekundám Gilbert (-3).

Ve čtvrtek může dojít k prvnímu střetu adeptů na celkové vítězství. V závěru 181 km dlouhé šesté etapy z Brestu do Mur-de-Bretagne Guerlédan čeká dvoukilometrové stoupání s průměrným sklonem 6,9 procenta.

Cyklistický etapový závod Tour de France - 5. etapa (Lorient - Quimper, 204,5 km):
1. Sagan (SR/Bora-hansgrohe) 4:48:06
2. Colbrelli (It./Bahrajn-Merida)
3. Gilbert (Belg./Quick-Step)
4. Valverde (Šp./Movistar)
5. Alaphilippe (Fr./Quick-Step)
6. Martin (Ir./SAE Team Emirates)
7. Van Avermaet (Belg./BMC)
8. Andersen (Dán./Sunweb)
9. Pasqualon (It./Wanty)
10. Nibali (It./Bahrajn-Merida) všichni stejný čas.
Průběžné pořadí:
1. Van Avermaet (Belg./BMC) 18:22:00
2. Van Garderen (USA/BMC) -2
3. Gilbert -3
4. Thomas (Brit./Sky) -5
5. Alaphilippe -6
6. Jungels (Luc./Quick-Step) -9
7. Dumoulin (Niz./Sunweb)
8. Andersen oba -13
9. Urán (Kol./EF-Drapac Cannondale) -37
10. Majka (Pol./Bora-hansgrohe) -52

Reklama

Související témata: