Hlavní obsah

Mistra světa dál kosí smůla. Po covidu si „zabruslil“ na asfaltu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po životním roce teď prožívá těžké období. Úřadující mistr světa v silniční cyklistice Remco Evenepoel v květnu kvůli covidu musel coby lídr průběžného pořadí odstoupit z italského Gira, poté nedokázal potvrdit roli favorita v závodě Kolem Švýcarska a skončil třetí, a ve čtvrtek prožil nepříjemný pád v časovce belgického šampionátu.

Foto: Gian Ehrenzeller, ČTK/AP

Belgický mistr světa Remco Evenepoel na trati časovky při závodu Kolem Švýcarska

Článek

V souboji dvou cyklistických hvězd měl v domácím mistrovství vyzvat Wouta van Aerta, ale nakonec v časovce nedosáhl ani na pódium. Zapříčinil to pád už v úvodních kilometrech. V deštivém počasí Evenepoel nezvládl nájezd do pravotočivé začátky a letěl na asfalt.

A následovala několik metrů dlouhá projížďka po silnici. Nikterak příjemná. Třiadvacetiletý Belgičan se proklouzal po mokrém asfaltu jako po ledě a skončil v křoví podél krajnice. Paradoxně mu však mokrá vozovka spíš uchránila zdraví, protože se ani příliš nesedřel a pokračoval v závodě.

Už však nemohl konkurovat nejlepším a dojel čtvrtý. „Dnes smůla v dešti, ale to je taky součást cyklistiky," napsal pak na svém Twitteru a připojil gratulaci vítěznému favoritovi Van Aertovi.

Ten si po nevýrazném Tour de Suisse tentokrát pochvaloval pocity z jízdy. „Po dlouhé době jsem se cítil jako ryba ve vodě. Dal jsem si pár dní volno a teď si konečně můžu užívat být zpátky na vrcholu pódia," usmíval se cyklistický univerzál, jenž se připravuje na slavnou Tour de France.

Formu na nejslavnější závod ladí i dvojnásobný celkový vítěz Tadej Pogačar. Slovinská superstar utrpěla v dubnovém závodě Lutych-Bastogne-Lutych zlomeninu zápěstí a na Staré dámě pojede s ortézou. Otazníky nad formou ale 24letý vrchař smazal dominancí v časovce na domácím šampionátu.

Veškerou konkurenci, v níž však chyběl nedávný vítěz Gira Primož Roglič, rozdrtil o více než nevídaných pět minut. To je na 15kilometrové trase opravdu nevídaný rozdíl. Co je však ještě zajímavější, tak na stejné trati o téměř minutu a půl vylepšil svůj čas z roku 2020, kdy poté opanoval Tour de France.

Ve čtvrtek v cíli v Pokljuce navíc mohl sdílet radost s přítelkyní Urškou Žigartovou, která rovněž slavila vítězství v časovce slovinského šampionátu žen, kde obhájila prvenství.

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.