Hlavní obsah

Na Tour se překonávají rekordy z dob dopingu. Chápu pochyby, ale nic neberu, brání se lídr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výkony, které letos na Tour de France předvádí vedoucí dvojice Jonas Vingegaard s Tadejem Pogačarem, nemají konkurenci. Dán se Slovincem jsou od zbytku pelotonu odskočeni natolik, že dokonce překonávají dlouholeté rekordy z černých dopingových časů cyklistiky. V 5. etapě zajeli stoupání na slavný Tourmalet nejrychleji v historii, v sobotu zase útočili na rekord Marca Pantiniho na Col de Joux Plane.

Studio TOUR s Petrem Vakočem o závěrečném týdnu slavného cyklistického závoduVideo: Sport.cz

 
Článek

Držitel žlutého trikotu tak byl před volným dnem tázán, jestli rozumí skepticismu z toho, že cyklisté jsou schopni překonávat tyto rekordy i bez zakázaných látek. Vingegaard se zamyslel a celkem obsáhle odpovídal. „Naprosto upřímně chápu tyhle pochyby a myslím, že bychom měli být skeptičtí kvůli tomu, co se v minulosti dělo. Protože jinak se to bude dít znovu," vykládal lídr celkového pořadí.

„Jsem rád, že tu tyhle pochyby jsou a rozumím, že dostáváme takové otázky. Jediná věc, kterou můžu říct, že nic neberu. Je ale pravda, že se cyklistika zrychluje. Asi i díky tomu, že je jiná doba. Jídlo, trénink, vybavení, všechno je jiné," popisoval obhájce prvenství na Tour de France.

Letošní ročník nejslavnějšího cyklistického závodu je až neuvěřitelně vyrovnaný. Nejlepší dva závodníky dělí po 15 etapách jen deset sekund, a to i po náročném víkendu v Alpách. „Pořád jsme se hlídali. Myslím jenom na to, abych se udržel Tadeje," líčil 26letý Vingegaard, který zůstával pasivní a nechal útoky na svém hlavním konkurentovi.

Pogačar ale tentokrát nedokázal Dána odpárat. „Snažili jsme se mu to ztížit, ale Jonas se asi cítil opravdu dobře a nepodařilo se mi ho zbavit. Stoupání bylo příliš snadné," líčil vítěz Tour de France z let 2020 a 2021.

Souboj o žlutý trikot se tak rozhodne až v posledním týdnu. Dost napoví už úterní krátká, ale náročná časovka. „Už jsem tu trať zkoumal a líbí se mi. Myslím, že mi sedne a nemůžu se toho dočkat," usmál se Pogačar.

Pogačar versus Vingegaard. Příspěvek z pořadu Studio TOUR na Sport.czVideo: Sport.cz

O den později čeká na cyklisty zabijácká etapa přes 28 kilometrů dlouhé stoupání na Col de la Loze. „Je to jeden z nejtěžších kopců na světě," svěřil se 24letý Slovinec. A v sobotu je na programu hned šest hodnocených vrcholů. „Může rozhodnout kterákoliv z těchto tří etap, uvidíme," doplnil ho Vingegaard.

Reklama

Související témata: