Hlavní obsah

Nejtěžší Pogačarova porážka. Jsem mrtvej, vzkázal do vysílačky a vzdal se snu o žlutém dresu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Takhle špatný den snad ještě nezažil. Ještě předevčírem dělilo dva nejlepší muže letošního ročníku Tour de France jen deset sekund. Po nevídané krizi v královské, 17. etapě ale Tadej Pogačar ztrácí na Jonase Vingegaarda přes sedm a půl minuty. „Netuším, co se stalo. Jeden z nejhorších dnů na kole v mém životě,“ líčil zdrcený Slovinec. Sám už ví, že sen o třetím celkovém triumfu na Staré dámě se mu rozplynul před očima.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih 17. etapy Tour de FranceVideo: sntv

 
Článek

Po ztrátě v časovce si chystal velkou odpověď, jenže už úvod etapy se mu nevydařil. Po kontaktu se soupeřem se totiž ocitl na asfaltu. Nic vážného, jen odřený loket a koleno, Pogačar se rychle vrátil do pelotonu, ale na psychické pohodě se to rozhodně podepsalo.

„Moc to nebolí. Samozřejmě trochu jo, možná to ovlivnilo moje tělo, ale já jsem prostě dneska jet nemohl. Nebyl to dobrý den,“ hodnotil 24letý rodák z Klanecu.

Odpadat začal už necelých osm kilometrů před nejvyšším letošním vrcholem Col de la Loze. „Jsem vyřízenej, jsem mrtvej,“ vzkazoval do vysílačky parťákům a sportovním ředitelům SAE Team, Emirates, kteří hnali dopředu jeho kolegu Adama Yatese, jenž si pojistil pozici na třetím místě.

„Už na začátku kopce jsem byl úplně prázdný. Snažil jsem se jíst co nejvíc, ale jako by nic nešlo do nohou, všechno zůstávalo v žaludku,“ popisoval zklamaný Pogačar.

V závěru etapy se přilepil na zadní kolo týmového kolegy Marca Solera, ale tempo už zvýšit nedokázal. „Už jsem se bál, že přijdu i o pódium, ale měl jsem skvělou podporu. S Marcem jsem bojoval až do cíle. Jsem vděčný za všechny parťáky i fanoušky,“ snažil se hledat pozitiva.

V cíli smutného Slovince chlácholili parťáci, například jeden z domestiků do kopců Rafal Majka. „Nedělej si starosti, je to jenom cyklistika,“ připomínal Pogačarovi, že nejde o život. Do Paříže už zbývá jen jedna horská etapa. „Když se dám do kupy, pokusím se ji v sobotu vyhrát,“ přislíbil vítěz Tour de France z let 2020 a 2021.

Foto: Stephane Mahe, Reuters

Jonas Vingegaard si v 17. etapě Tour de France výrazně pojistil žlutý trikot.

Jeho hlavní rival sám nepředpokládal, že bude téměř rozhodnuto už nyní. „Tohle jsem rozhodně nečekal. Jsem opravdu šťastný. Ale hotovo ještě není, Tadej něco zkusí,“ krotí euforii Vingegaard.

Obhájce prvenství se tak v Paříži se žlutým trikotem ještě zdaleka nevidí. „Musíme pořád bojovat. Můžou mě potkat nějaké pády nebo špatný den. Ale pozici máme skvělou,“ usmál se 26letý Dán.

Reklama

Související témata: