Hlavní obsah

Rakušan Gall si vyjel triumf v královské etapě Tour! Vingegaard si drtivě pojistil žlutý trikot

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

S největší pravděpodobností je rozhodnuto! Jonas Vingegaard totiž v královské 17. etapě Tour de France nadělil trápícímu se Tadeji Pogačarovi téměř šest minut a pokud se nestane nic nepředpokládaného, obhájí celkové prvenství na Staré dámě. Vítězství v etapě slaví Felix Gall, který tak zaznamenal největší úspěch kariéry. „Je to neuvěřitelné. Nevím, co na to mám říct. Jsem fakt vděčný za tohle všechno,“ rozplýval se 25letý Rakušan z týmu AG2R.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih 17. etapy Tour de FranceVideo: sntv

 
Článek
Fotogalerie

Už od začátku to byl ohromný boj o únik. Vingegaardova stáj Jumbo-Visma diktovala tempo a ujela až velká skupina 34 jezdců, mezi nimiž nechyběl držitel puntíkatého trikotu Ciccone, závodníci z elitní desítky Bilbao, Simon Yates nebo David Gaudu, a také pozdější vítěz Gall.

Cyklisty po několika kopcích čekalo brutální stoupání na nejvyšší bod letošní Tour de France Col de la Loze. Vedoucí skupinka rychle prořídla, zůstala už pouze čtveřice nejsilnějších. Vedle Galla také Majka, Simon Yates a jeho týmový kolega Harper.

„Cítil jsem se výborně celý den. Nemyslel jsem si, že únik bude mít šanci na vítězství. Ale říkal jsem si, proč nezkusit zaútočit," líčil Felix Gall, jenž zvýšil tempo necelých šest kilometrů před vrcholem a hned se vzdálil všem soupeřům.

Po dnešku osmý muž celkového pořadí si stále udržoval přibližně dvacetisekundový náskok před Yatesem. „Ale bál jsem se, že ještě budu dojetý těsně před cílem. Naštěstí to klaplo," říkal s úlevou Gall, který na pozici lídra francouzského týmu AG2R nahradil trápícího se Bena O'Connora.

Australan se však rovněž dostal do úniku a v čele odváděl pro parťáka výbornou práci. A při vítězném rozhovoru přišel Gallovi pogratulovat. „Jsi šampion, užij si to!" vzkázal dojatému kolegovi, kterému se leskly oči.

„Ben odváděl skvělou práci," chválil Gall, který přiznal, že se nové role lídra trochu bál. „Stresoval jsem se kvůli tomu dost, není to snadné. Ale už se cítím v pohodě," usmál se.

V červnu na závodě Kolem Švýcarska oslavil vůbec první profesionální vítězství. Rázem zažívá ohromný kariérní průlom. „Celý rok byl neskutečný. A teď oslavit výhru v královské etapě je prostě paráda. Před rokem bych si neuměl představit, že tu budu stát jako vítěz," radoval se.

Za ním se mezitím odehrával boj o žlutý trikot. I když tentokrát to nebyl žádný spektakulární souboj mezi dvěma nejlepšími vrchaři současnosti. Pogačar si totiž vybral hodně špatný den. Možná i kvůli drobnému pádu v začátku etapy, kdy si sedřel levý kolet  a koleno. Odpadat začal už osm kilometrů před vrcholem a do vysílačky jen vzkázal: „Jsem vyřízenej, jsem mrtvej."

Vingegaard navíc těžil z práce kolegů z úniku Benoota a Keldermana, svižným tempem se dostal před většinu uprchlíků a dojel čtvrtý. Pogačarovi nadělil propastných pět minut a 45 sekund, v celkovém pořadí vede už o 7:35. „Tohle jsem rozhodně nečekal. Jsem opravdu šťastný. Ale hotovo ještě není, Tadej něco zkusí," varoval 26letý Dán.

Závod Tour de France - 17. etapa (Saint-Gervais Mont-Blanc - Courchevel, 165,7 km):
1. Gall (Rak./AG2R-Citroën) 4:49:08
2. S. Yates (Brit./Jayco-AlUla) -34
3. Bilbao (Šp./Bahrain Victorious) -1:38
4. Vingegaard (Dán./Jumbo-Visma) -1:52
5. Gaudu (Fr./Groupama-FDJ) -2:09
6. Johannessen (Nor./Uno-X Pro Cycling) -2:39.
Průběžné pořadí:
1. Vingegaard 67:57:51
2. Pogačar (Slovin-/SAE Team Emirates) -7:35
3. A. Yates (Brit./SAE Team Emirates) -10:45
4. Rodríguez (Šp./Ineos Grenadiers) -12:01
5. S. Yates -12:19
6. Bilbao -12:50.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.