Hlavní obsah

Nejuniverzálnější cyklista světa musí krotit vlastní ambice. Vydá za několik domestiků, míní Vakoč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zářil už v cyklokrosu, ale teprve na silnici udivuje skutečně celý svět. Belgický cyklista Wout van Aert patří k nejlepším závodníkům planety. Celkové pořadí Tour de France pravděpodobně nikdy neovládne, ale vyniká svou univerzálností. „Loni byl silný v kopcích, dokázal vyhrát sprinterské etapy i sám ujet. Tohle dokáže jenom van Aert,“ chválil bývalý silničář Petr Vakoč v pořadu Studio TOUR na Sport.cz.

Wout Van Aert v roli druhé hvězdy týmu. Příspěvek z pořadu Studio TourVideo: Sport.cz

 
Článek

Ačkoliv je velkou hvězdou, 28letý rodák z Herantals však nemůže koukat jen na své úspěchy. Přestože vyhrál už devět etap na Tour de France, z toho tři loni, při letošním ročníku ho čeká zejména práce pro týmového parťáka a obhájce celkového prvenství Jonase Vingegaarda.

„Je pro něj nejdůležitější člen. Vydá za několik domestiků. Takhle komplexní závodník ho loni pomohl zachránit na kostkách," připomněl Vakoč loňskou práci van Aerta, který se však trochu pral s tím, že musel krotit své ambice. „Hrozně rád by ukazoval celému světu, že je nejlepší v univerzálním pojetí cyklistiky. Na druhou stranu ale musí plnit roli klíčového domestika," podotýkal také Matěj Vybíral, cyklistický redaktor Sport.cz.

Van Aert byl rovněž klíčovým pomocníkem také v kopcích. I se svou postavou blížící se spíš sprinterovi než vrchařovi. Měří totiž 190 centimetrů a váží 78 kilogramů. Vakoč si tak nemyslí, že by měl v současné situaci nějakou šanci na celkovou výhru Staré dámy. „Profil letošní Tour mu nenahrává. Může vyhrát horskou etapu, ale na závodění na celkové pořadí by se musel speciálně připravit," mínil.

STUDIO TOUR s hostem Petrem VakočemVideo: Sport.cz

Podobně jako třeba Brit Bradley Wiggins před jedenácti lety, kdy zapsal svůj jediný triumf. „Tehdy tomu podřídil všechno, ohromně zhubnul a úplně se změnil jako závodník. Ale své prvenství už nedokázal zopakovat," poukázal Vakoč.

Reklama