Hlavní obsah

Nemocemi deptaný Černý přišel o Giro i Tour. Spravit se chce v Livignu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Hattrick neslavil. Ba co víc, ani se mu nepřiblížil. Josef Černý, cyklista týmu Quick Step Alpha Vinyl, po dvou letech vlády v časovce na mistrovství České republiky v silniční cyklistice skončil až sedmý. A s propastným rozdílem 4:37 minuty na nejlepšího!

Foto: Michal Červený

Josef Černý při časovce na MČR 2022.

Článek

„Doufal jsem, že hodinu v maximální intenzitě zvládnu. Ale vůbec nejsem schopný dostat se na výkonnost, kterou potřebuji. Měl jsem v plánu jet časovku 380, 390 wattů. Jenže jsem nemohl jet ani 350. Nemůžu se dostat na potřebný výkon ani v tréninku. Natož na maximální v závodě," krčil bezradně rameny devětadvacetiletý závodník, který před dvěma lety vyhrál etapu na italském Giru. Tehdy ještě v barvách polské formace CCC, které záhy zkrachovala. Černého si do své sestavy vybral ambiciózní Quick Step.

Loňská sezona v barvách belgické formace mu vyšla. Plnil týmové úkoly, vyhrál národní šampionát v časovce, poprvé v životě absolvoval Vueltu, kde v časovkách skončil pátý a čtvrtý. A dočkal se podpisu dvouletého kontraktu.

Letos však strádá, byť na prestižní březnové etapové bitvě Coppi e Bartali ovládl poslední dějství. „Přes zimu jsem dělal všechno podle plánu. A začátek byl skvělý," ohlížel se zpět.

Foto: Michal Červený

Josef Černý při časovce na MČR 2022.

Jenže už před tím musel vynechat UAE Tour kvůli nemoci covid-19. A následně se zdravotní trable začaly kumulovat. „Kvůli nemoci jsem přišel o Giro. Z Dauphiné jsem musel odstoupit, protože jsem měl něco na plicích," posteskl si.

„Vůbec nevím, co se děje. Chci se vždy rychle vrátit a vynoří se nějaký problém. Je to takový začarovaný kruh. Po nemoci si odpočinu, začnu trénovat, z týmu dostanu program závodů, tak začnu zrychlovat, přidám intenzity a vždy se něco vynoří," brumlal Černý, který byl přitom v širší nominaci pro Tour de France. „Ta ale určitě nepřipadá v úvahu. Jsem zralý tak na nějaké testy, abych viděl, co se mnou je," říkal Černý.

Po nevydařené časovce se rozhodl vynechat nedělní bitvu o český titul v hromadném závodě v Mladé Vožici. „Co bych tam dělal, když nevydržím ani hodinu," posteskl si.

V plánu má pro nejbližší tři týdny soustředění v Livignu. „Dva tři týdny pojezdím. Věřím, že tam najezdím potřebný objem a tím se spravím," usmál se Černý. Odhadovat další program si netroufal. „Jestli se dostanu do nominace na Vueltu netuším. Adeptů je hodně. Teď se koncentruji na soustředění. Pak mi snad tělo dovolí začít sezonu vlastně znovu."

Reklama