Hlavní obsah

Nemusí to tak vypadat, ale cyklistika je týmový sport. Kdo z favoritů Tour přišel o žolíka?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zůstávají ve stínu svých lídrů, přesto hrají klíčovou roli v úspěších těch největších hvězd. Lídr Tour de France Jonas Vingegaard těží i z práce domestiků. K ruce má například skvělého vrchaře Seppa Kusse, který by v klidu mohl sám závodit jako jezdec na celkové pořadí na jakékoliv Grand Tour. A dvojnásobný účastník Staré dámy Petr Vakoč v pořadu Studio TOUR na Sport.cz vypichuje ještě jedno jméno, které pomáhalo Dánovi k obhájci prvenství.

Pomocníci hvězd na Tour. Kde je větší síla? Příspěvek z pořadu Studio TOUR s Petrem VakočemVideo: Sport.cz

 
Článek

Wout van Aert, jenž už nenastoupil do 18. etapy a spěchal domů za manželkou k porodu, patří k nejlepším cyklistům světa. Na Tour de France ale musel krotit své ambice a zdárně přispíval Vingegaardovi k obhajobě celkového vítězství. Dán už o něj jen těžko přijde. Van Aert se v klidu může věnovat rodinným záležitostem...

„Je to naprosto komplexní závodník. Především klasikář, ale umí i zasprintovat. Dokáže vyhrát jakoukoliv etapu, i horskou. Víc univerzální závodník není," chválil Vakoč 28letého Belgičana jezdícího za nizozemskou stáj Jumbo-Visma.

„Je to žolík pro Vingegaarda. Vydá za několik domestiků," pokračoval bývalý český silničář. Klíčový domestik pro držitele žlutého trikotu v horách však je Američan Sepp Kuss. „Výborný vrchař, který se dokázal vždy dlouho držet v čelní skupině. Předvádí famózní výkony v každém stoupání," líčil Vakoč.

Studio TOUR s Petrem Vakočem o závěrečném týdnu slavného cyklistického závoduVideo: Sport.cz

Pogačar se během posledních let nemohl tolik opřít o své parťáky. SAE Team Emirates ale před touto sezonou výrazně posílil Adam Yates, aktuálně třetí muž celkového pořadí. „Jede výborně, ale není tak komplexní a nemůže tolik pomoct Pogačarovi. Nemá takovou sílu v rovinách a sjezdech jako van Aert," srovnával 30letý český cyklista, jenž se aktuálně věnuje gravelovým kolům.

„Samozřejmě v kopcích je pro Pogačara výhoda, že má vedle sebe takového jezdce se skoro stejnou výkonností jako on," vysvětloval Vakoč. „Ve stoupáních už je ale týmový kolega vedle vás spíš jen psychická výhoda, v prudkých kopcích jede každý sám za sebe. Ochrana před větrem už je minimální," popisoval svou zkušenost.

Při otázce, kterého z domestiků by si vzal do svého týmu, nezaváhal ani na vteřinu. „Určitě van Aerta. Dokáže plnit nejvíce rolí," usmál se Vakoč.

Reklama