Hlavní obsah

Nenávistné zprávy ho nerozhodily. Philipsen zapsal už čtvrtý triumf na letošní Tour de France

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Poradil si i sám. Jasperu Philipsenovi tentokrát nerozjížděl spurt hvězdný parťák Mathieu van der Poel přesto si belgický cyklista poradil a ovládl hromadný dojezd 11. etapy Tour de France. „Je to zatím neskutečná Tour. Ani si neuvědomuju, jak všechno vychází. Jsem šťastný za svou formu. Zase jsem měl do finiše dobrou pozici,“ pochvaloval si.

Jasper Philipsen králem spurtů, příspěvek ze Studia TOUR s Petrem VakočemVideo: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

V letošním ročníku tak 25letý sprinter zapsal už čtvrtý triumf a je naprosto bezkonkurenční. Druhého Groenewegena i třetího Bauhause porazil rozdílem třídy. Tentokrát i bez pomoci rozjížděče van der Poela, který se potýká s nemocí. „Samozřejmě s ním je to vždycky jednodušší. Byl to hektický závěr, ale našel jsem si zadní kolo Groenewegena a vyšlo to parádně," radoval se Philipsen.

Jeho forma připomíná éru Marka Cavendishe v nejlepších letech, nebo třeba dominanci Marcela Kittela z roku 2017, kdy před svým odstoupením slavil pět triumfů. Teď bude rodák z Hamu muset přežít několik horských a kopcovitých etap, a do konce Tour bude mít ještě dvě příležitosti na rovinách. „Uvidíme, třeba ještě něco vyjde. Také doufám, že už do Paříže dovezu tenhle trikot," poukázal na svou zelený dres za vedení v bodovací soutěži. V ní drží na druhého Coquarda náskok propastných 145 bodů.

Rozjíždění sprinterského vláčku, příspěvek ze Studia TOUR s Petrem VakočemVideo: Sport.cz

Není to ale pouze radostná Tour de France pro Philipsena. Po hraničním dojezdu v 7. etapě, kdy ve finiši mírně změnil směr a omezil spurt Cavendishe, kvůli čemuž poté musel zpomalit i Eritrejec Girmay, mu chodí záplavy nenávistných zpráv.

„Především od eritrejských fanoušků a podporovatelů Cavendishe," přiblížil belgický sprinter. Oficiální protest týmů Astana a Intermarché proti jeho finiši přitom neuspěl. „Ale ty zprávy bych mohl projíždět hodiny. K ničemu to není, takže se tím nebudu zaobírat. Určitě mě to nerozhodí," vykládal Philipsen před startem 11. etapy, v níž znovu ukázal, že je v hromadném dojezdu nejsilnější. A tentokrát se kontroverzím vyhnul.

Už od začátku vše směřovalo ke sprinterskému dojezdu. Do úniku se sice dostala trojice Amador, Louvel a Oss, ovšem jejich náskok kontroloval právě Philipsenův tým Alpecin-Deceuninck, jenž díky čtyřem vítězstvím prožívá nejlepší Tour v historii belgické stáje. Poslední z uprchlíků Ital Oss byl dojet 13 kilometrů před cílem.

Cyklistický etapový závod Tour de France
11. etapa (Clermont-Ferrand - Moulins, 180 km):
1. Philipsen (Belg./Alpecin-Deceuninck) 4:01:07
2. Groenewegen (Niz./Jayco-AlUla)
3. Bauhaus (Něm./Bahrajn Victorious)
4. Coquard (Fr./Cofidis)
5. Pedersen (Dán./Lidl-Trek)
6. Kristoff (Nor./Uno-X Pro Cycling) všichni stejný čas
Průběžné pořadí:
1. Vingegaard (Dán./Jumbo-Visma) 46:34:27
2. Pogačar (Slovin./SAE Team Emirates) -17
3. Hindley (Austr./Bora-hansgrohe) -2:40
4. Rodríguez (Šp./Ineos Grenadiers) -4:24
5. Bilbao (Šp./Bahrajn Victorious) -4:36
6. A. Yates (Brit./SAE Team Emirates) -4:41

Reklama

Související témata: