Hlavní obsah

Nizozemec Lavreysen opanoval sprint na pátém MS dráhařů v řadě

Nizozemec Harrie Lavreysen vyhrál na mistrovství světa dráhových cyklistů v Glasgowě ve sprintu páté zlato v řadě. Šestadvacetiletý jezdec získal již třináctý nejcennější kov ze světových šampionátů. Martin Čechman prošel kvalifikací, ale pak hned v 1. kole vypadl.

Foto: Tim Goode, ČTK/AP

Nizozemec Harrie Lavreysen vyhrál na MS dráhových cyklistů v Glasgowě sprint.

Článek

Lavreysen, jenž má dvě zlata (sprint a týmový sprint) a bronz (keirin) z poslední olympiády v Tokiu, triumfoval ve Skotsku již jako člen nizozemské sestavy, která ve finále týmového sprintu předčila Australany. Další úspěch přidal, když dnes ve finále předčil výsledkem 2:0 Nicholase Paula z Trinidadu a Tobaga.

Hvězdný Nizozemec vládne této disciplíně na MS už roku 2019. Chybí mu už jen jediné zlato, aby se v počtu titulů vyrovnal rekordmanovi dráhařských MS, jímž je se 14 triumfy Francouz Arnaud Tournaut. Lavreysen má na kontě ze sprintu, týmového sprintu a keirinu 13 zlatých a tři stříbrné medaile. V úterý bude na startu keirinu také v Glasgowě.

Ve vylučovacím závodě byl nejlepší Brit Ethan Vernon, který zvítězil před Kanaďanem Dylanem Bibicem. Třetí byl Ital Elia Viviani, jenž úspěšně kombinuje dráhu se silnicí. Český zástupce Denis Rugovac obsadil 19. místo.

Británie slavila triumf rovněž v ženském madisonu, v němž zvítězily Neah Evansová a Elinor Barkerová. Petra Ševčíková s Kateřinou Kohoutkovou obsadily 15. místo.

Veronika Jaborníková postoupila jako poslední z 28. místa kvalifikace sprintu, pak na ni ale vyšla v 1. kole favoritka Emma Hinzeová z Německa a byla výrazně rychlejší než česká dráhařka.

Mistrovství světa v dráhové cyklistice v Glasgow:
Muži:
Sprint - finále:
Lavreysen (Niz.) - Paul (Trin.) 2:0 (9,787; 9,654)
o 3. místo:
Carlin (Brit.) - Rudyk (Pol.) 2:0 (9,913; 9,952)
...
24. ČECHMAN (ČR) vyřazen v 1. kole
Vylučovací závod:
1. Vernon (Brit.)
2. Bibic (Kan.)
3. Viviani (It.)
...
19. RUGOVAC (ČR)
Ženy:
Madison:
1. Evansová, Barkerová (Brit.) 28 bodů
2. Bakerová, Manlyová (Austr.) 25
3. Berteauová, Copponiová (Fr.) 22
...
15. ŠEVČÍKOVÁ, KOHOUTKOVÁ (ČR) -40

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.