Hlavní obsah

Nizozemka Van Empelová obhájila na MS v cyklokrosu v Táboře loňské zlato

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Zlato v závodě cyklokrosařek na mistrovství světa v Táboře obhájila jednadvacetiletá Nizozemka Fem van Empelová. Zvítězila před krajankami Lucindou Brandovou a Puck Pieterseovou. Češky neuspěly.

Foto: Jaroslav Svoboda, ČTK

Zleva Lucinda Brandová, Fem Van Empelová a Puck Pieterseová z Nizozemska

Článek

Favorizovaná Van Empelová, která vyhrála takřka všechny závody, do nichž v sezoně nastoupila, odjela soupeřkám hned v prvním ze čtyř okruhů. Nakonec zvítězila s náskokem 80 sekund, Pieterseová na ni ztratila téměř dvě minuty. Nadvládu Nizozemek podtrhla čtvrtým místem šampionka z roku 2020 Ceylin del Carmen Alvaradová.

„Nebylo to tak snadné, jak to vypadalo. Ale všechno šlo dnes dobře,“ řekla Van Empelová na tiskové konferenci. „Chtěla jsem být hned od začátku v čele a zjistit, jaké soupeřky mám za sebou. Byla jsem jen trošku překvapená, že jsem se ostatním začala vzdalovat tak brzy. Vytvořila jsem si náskok a ten jsem pak dál navyšovala,“ prohlásila.

Na posledních pěti MS přenechaly Nizozemky soupeřkám jedinou z 15 medailí.

„Snažily jsme se udržet Fem co nejdéle, ale tahle snaha trvala opravdu jen velmi krátce,“ uvedla čtyřiatřicetiletá Brandová, která byla na stupních vítězů posedmé za sebou. V roce 2021 vyhrála, vedle toho má ve sbírce tři stříbra i bronzy. „Byl to vážně velmi těžký závod. A Fem byla opravdu hodně rychlá,“ řekla loni druhá Pieterseová.

Z tria českých reprezentantek mezi 33 startujícími byla nejlepší na 28. místě Tereza Tvarůžková, hned za ní skončila Tereza Vaníčková. Obě měly ztrátu jednoho kola. Nikola Nosková během druhého kola odstoupila.

Mistrovství světa v cyklokrosu v Táboře:
Ženy:
1. Van Empelová 46:19
2. Brandová -1:20
3. Pieterseová -1:54
4. Alvaradová (všechny Niz.) -2:37
5. Verdonschotová (Belg.) -2:52
6. Casasolaová (It.) -2:59
...28. TVARŮŽKOVÁ
29. VANÍČKOVÁ obě -1 kolo
NOSKOVÁ (všechny ČR) nedokončila.

Reklama

Související témata: