Hlavní obsah

Nizozemský dráhový cyklista Lavreysen ovládl počtvrté za sebou na MS sprint

Dráhový cyklista Harri Lavreysen potvrdil dominanci v rychlostních disciplínách čtvrtým titulem mistra světa ve sprintu za sebou. Pětadvacetiletý Nizozemec na oválu v Montigny, na němž se bude bojovat o medaile v rámci olympijských her v Paříži 2024, navázal na čtvrteční triumf z keirinu a získal jedenácté světové zlato v kariéře.

Foto: Matthew Childs, Reuters

Harri Lavreysen se raduje ze zisku zlaté medaile

Článek

Úřadující olympijský vítěz Lavreysen porazil ve finále ve dvou jízdách Matthewa Richardsona. Bronz vybojoval další Australan Matthew Glaetzer, jenž v osmifinále vyřadil českého reprezentanta Martina Čechmana.

Lavreysen získal v královské dráhařské disciplíně čtyři zlata za sebou jako první cyklista od legendárního Japonce Koičiho Nakana, jenž v roce 1986 triumfoval podesáté v řadě. V letech 2009-2012 vyhrál čtyři šampionáty po sobě Francouz Grégory Baugé, ale o zlato z roku 2011 přišel kvůli porušení antidopingových pravidel.

Vylučovací závod vyhrál Ital Elia Viviani. Elitní spurtér, jenž má na kontě vyhrané etapy ze všech tří Grand Tour, obhájil titul z loňského šampionátu v Roubaix, kde se v této disciplíně udělovaly světové medaile poprvé. Patnáctý skončil Denis Rugovac, jenž zhruba dvě hodiny předtím nedokončil společně s Danielem Baborem bodovací závod dvojic. V něm získala zlato domácí dvojice Donavan Grondin, Benjamin Thomas.

V ženském keirinu obhájila loňské zlato Lea Sophie Friedrichová z Německa, Veronika Jaborníková nepostoupila z oprav a byla klasifikována na 23. místě. Neolympijský bodovací závod vyhrála Britka Neah Evansová, Kateřina Kohoutková skončila bez bodu šestnáctá.

Pořadí zemí ovládli Nizozemci se čtyřmi zlatými a celkově deseti medailemi. Čtyři nejcennější kovy získali také Italové. O nejlepší český individuální výsledek se postarala desátým místem Petra Ševčíková ve scratchi.

Mistrovství světa v dráhové cyklistice v Montigny (Francie):
Muži:
Sprint - finále:
Lavreysen (Niz.) - Richardson (Austr.) 2:0
o 3. místo: Glaetzer (Austr.) - Rudyk (Pol.) 2:0
...15. Čechman (ČR) vyřazen v osmifinále.
Bodovací závod dvojic:
1. Grondin, Thomas (Fr.) 65
2. Hayter, Wood (Brit.) 47
3. Van den Bossche, De Vylder (Belg.) 43
...14. Rugovac, Babor (ČR) nedokončili.
Vylučovací závod:
1. Viviani (It.)
2. Strong (N. Zél.)
3. Vernon (Brit.)
...15. Rugovac.
Ženy:
Bodovací závod:
1. Evansová (Brit.) 60
2. Lethová (Dán.) 53
3. Valenteová (USA) 51
...16. Kohoutková (ČR) 0.
Keirin:
1. Friedrichová (Něm.)
2. Satóová (Jap.)
3. Van der Peetová (Niz.)
...23. V. Jaborníková (ČR) vyřazena v opravách.

Reklama

Související témata: