Hlavní obsah

OBRAZEM: Jak šel čas. Drsné bitvy, svatba, dřina, úspěchy... Končí muž, který se zapisuje do historie

Cyklistiku měl v rodině, v profipelotonu se pohyboval dlouhá léta a v manažerské pozici v něm Roman Kreuziger zůstává. Připomeňme si v galerií kariéru jednoho z nejlepších českých silničních cyklistů všech dob.

Foto: Sport.cz

Roman Kreuziger v dresu týmu NTT Pro Cycling na Tour de la Provence v roce 2020.

Článek
Fotogalerie

V roce 2013 vytvořil pátým místem dosud platné české maximum na slavné Tour de France a úspěchy sklízel i na závodě Giro d'Italia. V roce 2011 skončil celkově pátý, co je také nejlepší český výsledek, a stal se držitelem bílého trikotu pro nejlepšího mladého jezdce. O rok později si připsal na Giru i etapové vítězství.

Právě tohle období - zejména rok 2013, kdy také vyhrál slavný Amstel Gold Race - bere jako nejlepší během kariéry.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

Příspěvek sdílený Roman Kreuziger (@r_kreuziger)

Ale popořadě. Rodák z Moravské Třebové se v mládí úspěšně věnoval cyklokrosu, z nějž má dvě světová stříbra v kategorii juniorů. V roce 2004 se syn bývalého předního čs. cyklisty Romana Kreuzigera staršího stal juniorským mistrem světa v závodě s hromadným startem. O dva roky později podepsal první profesionální kontrakt s italskou stájí Liquigas.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

Příspěvek sdílený Roman Kreuziger (@r_kreuziger)

Při premiéře na Tour de France v roce 2008 skončil dvanáctý, do elitní desítky se vešel celkem čtyřikrát a pátým místem z roku 2013 drží domácí maximum. Později prošel stájemi Astana, Tinkoff-Saxo, Mitchelton-Scott a NTT a loni po patnácti letech v elitních týmech podepsal smlouvu se stájí druhé divize - s ruským kontinentální týmem Gazprom-RusVelo. V něm se potkal s talentem české cyklistiky Mathiasem Vackem. Zázemí měl kousek od italského Bardolina u jezera Garda, kde ženatý otec dvou dcer Kreuziger žije.

Kreuziger je pětinásobným vítězem ankety Král české cyklistiky (2004, 2008-09, 2013, 2018) a držitelem Ceny Roberta Bakaláře za celoživotní přínos a propagaci české cyklistiky (2013). Je také vítězem etapových závodů Kolem Švýcarska (2008) a Kolem Romandie (2009) a v roce 2013 vyhrál jednorázový závod Amstel Gold Race. Reprezentoval také na olympijských hrách v Pekingu (2008), kde dojel na 45. místě, a v Londýně (2012), kde skončil na 15. místě.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

Příspěvek sdílený Roman Kreuziger (@r_kreuziger)

Letos ještě zvažoval pokračování. „Měl jsem nabídku na prodloužení smlouvy, ale rozhodl jsem se věnovat energii nové životní roli. Chci dělat věci pořádně, na plný plyn. A ne ze setrvačnosti," uvedl.

Reklama