Hlavní obsah

Odepsal Tinkoff na Tour Kreuzigera? Majitel mluví o nových cílech. Se Saganem a Majkou

Arcalís/Praha

Po nedělním odstoupení potlučeného a nemocného Alberta Contadora se formálně stal lídrem cyklistické stáje Tinkoff v boji celkové umístění na Tour de France. Skvělá zpráva pro české fanoušky, že tým bude pracovat pro Romana Kreuzigera, zdálo by se na první pohled. Jenže vyjádření majitele týmu Olega Tiňkova po nedělní deváté etapě závodu už tak optimistická nejsou. Vypadá to totiž, že ruská stáj v průběhu Tour přehodnocuje své priority.

Foto: Igor Zehl, ČTK

Český cyklista Roman Kreuziger.

Článek

El Pistolero, jak se dvojnásobnému vítězi Tour de France Contadorovi přezdívá, prožil smolný letošní 103. ročník Staré dámy. V prvních dvou etapách utrpěl dva děsivé pády a i kvůli nim začala jeho ztráta na žlutý dres pro lídra klasifikace narůstat.

Když v sobotu zamířili cyklisté do Pyrenejí, Contadorovo manko se ještě zvýšilo. Z noci na neděli pak přišla další rána. Třiatřicetiletého Španěla sklátily horečky, přesto do deváté etapy nastoupil. Jenže zhruba sto kilometrů před cílem v Andoře z kola sesedl a nastoupil do týmového vozu. Tour pro něj tímto okamžikem skončila.

„Je to špatná zpráva, protože tohle byla moje poslední šance vyhrát Tour. Opravdu to je smůla," lituje Contadorova konce v rozhovoru pro cyclingnews.com majitel týmu Oleg Tiňkov, který už nechce dál investovat do cyklistiky peníze, a tak svou stáj po sezóně rozpustí.

„Věděli jsme, že na tom Alberto není dobře. Posledních pět dní pro náš tým nebylo příjemných. Náš lídr měl potíže a my jsme mu museli být po ruce. Nebylo to lehké ani tehdy, když byl Peter Sagan ve žlutém, museli jsme se totiž starat o dvě věci - o Alberta i udržení žlutého trikotu," ohlíží se Tiňkov za uplynulým týdnem.

Nejvýše postaveným jezdcem stáje v celkovém pořadí tak aktuálně je Roman Kreuziger, jemuž patří dvanáctá příčka se ztrátou minuty a šestnácti vteřin na vedoucího Chrise Froomea. „Přijít o Alberta je velké zklamání, protože jsme přijeli Tour vyhrát. Náš lídr je momentálně mimo a my se musíme pokusit o nové cíle," uvědomuje si sportovní ředitel Tinkoffu Sean Yates.

Většinu lidí by napadlo, že oněmi novými cíli je co největší podpora Kreuzigerovi. Vždyť český cyklista je necelou minutu od třetího místa, od desítky je vzdálen patnáct vteřin. Ovšem zdá se, že primární cíle jsou jiné.

Průběžné pořadí Tour de France:
1. Froome (Brit./Sky) 44:36:03
2. Yates (Brit./Orica) +16
3. Martin (Ir./Etixx-Quick-Step) +19
4. Quintana (Kol./Movistar) +23
5. Rodríguez (Šp./Kaťuša) +37
6. Bardet (Fr./AG2R) +44
7. Mollema (Niz./Trek-Segafredo) +44
8. Henao (Kol./Sky) +44
9. Meintjes (JAR/Lampre) +55
10. Valverde (Šp./Movistar) +1:01
11. Van Garderen (USA/BMC) +1:01
12. Kreuziger (ČR/Tinkoff) +1:16

„Budeme bojovat o vrchařský a zelený dres, rovněž se pokusíme o vítězství v etapě," hlásí Tiňkov. V překladu to tedy znamená pomoc Peteru Saganovi a Rafalu Majkovi. Slovenskému cyklistovi patří v bodovací soutěži druhá příčka, za Markem Cavendishem zaostává o sedm bodů. Polák Majka je zase o tři body druhý v boji o puntíkatý dres pro nejlepšího vrchaře.

Zelený dres pro nejlepšího sprintera:
1. Cavendish (Brit./Dimension Data) 204 bodů
2. Sagan (SR/Tinkoff) 197
3. Kittel (Něm./Etixx-Quick-Step) 182

„Peter (Sagan) je na cestě za zeleným trikotem, v neděli dokázal vyhrát sprinterskou prémii. Máme rovněž zálusk na vrchařský dres pro Rafala Majku," přizvukuje Yates. A o Kreuzigerovi se zmíní až na závěr. „Roman je na tom dobře, v celkové klasifikaci figuruje vysoko."

Puntíkatý dres pro nejlepšího vrchaře:
1. Pinot (Fr./FDJ) 80 bodů
2. Majka (Pol./Tinkoff) 77
3. Dumoulin (Niz./Giant) 50

V pondělí mají cyklisté volný den, v úterý je čeká 197 kilometrů dlouhá etapa s cílem ve francouzském městě Revel.

Reklama